Ingezonden persbericht

MEDEDELING AAN DE PERS

Kayda Cultural Troupe (Uganda) komt naar Nederland

Bathmen, 2 mei 2002 - De Kayda Cultural Troupe komt in de periode van 6 mei tot 16 juni naar Bathmen en Deventer. Deze groep van 24 Ugandese jongeren in de leeftijd van 12 tot 20 jaar gaat op tournee door Nederland met een geweldige show van Afrikaanse muziek, zang en dans. De komst van de jongeren is een initiatief van Stichting Kinderen van Uganda in Bathmen, die dit project voor straatkinderen, vluchtelingen en wezen vanuit Nederland ondersteunt.

Het initiatief om deze groep naar Nederland te laten komen is een vervolg op een eerdere tournee in het jaar 2000. Met name door het succes van deze groep zijn vrijwilligers in Kampala en in Nederland aan de slag gegaan om dit jaar een herhaling mogelijk te maken. Er is een groot aantal optredens georganiseerd op diverse scholen in de regio Oost-Nederland. Verder zal de groep jongeren prominent aanwezig zijn op het festival Mundial in Tilburg.

Onder het motto 'Dansen om te overleven' is het gelukt om over een langere periode straatkinderen, wezen en halfwezen in Kampala te binden aan dit initiatief. Onder deskundige leiding van de 'Katwe Youth Development Association (Kayda) in de Ugandese hoofdstad Kampala worden lokaal diverse initiatieven ontwikkeld om deze muzikale groep jongeren in de gelegenheid te stellen hun talenten te ontplooien en een beter leven te krijgen. Vanaf het moment dat besloten werd dat de tournee door kon gaan zijn in Kampala de voorbereidingen gestart. Er zijn nieuwe dansen gekozen, kleding is aangeschaft, muziekinstrumenten zijn beschikbaar gesteld en inmiddels is er sprake van een vaste groep, die zich vol overgave voorbereidt op de komst naar Nederland. De jongeren kijken erg uit naar deze mogelijkheid.

De Stichting Kinderen van Uganda in Bathmen is aan Nederlandse zijde druk in de weer om er voor te zorgen dat het verblijf van de dansgroep tot een succes zal leiden. Er wordt gestreefd een dagbestedingsprogramma te maken waarin voldoende ruimte zit voor ontspanning, kennismaken met onze cultuur, ontmoeting met Nederlandse jongeren, sport en spel, maar ook voor het deelnemen aan het gezinsleven van de gastgezinnen. Met name dit laatste blijkt zeer waardevol te zijn.

Verkorte agenda:

- 6 mei; 17:55 uur: Aankomst op Schiphol; 21:00 uur: Aankomst in Bathmen
- 8 mei: 16:00 uur: generale repetitie en opname CD in Burgerweeshuis te Deventer
- 11 mei: 13:30 uur: premiere in Schouwburg te Deventer Hierna volgen optredens op diverse scholen tot 8 juni en deelname aan Festival Mundial en KinderMundial te Tilburg. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bert de Waal, telefoonnummer 0570-543536 of 06-15042652. Of met Jan Brandt: e-mail jan.brandt.kvu@wxs.nl.