Kamer van Koophandel

Landelijk politiek debat over allochtoon ondernemerschap

Ondernemerschap en de nieuwe Nederlanders: de overheid een zorg?

Op maandag 6 mei as. vindt van 19.30 uur ? 22.00 uur een landelijk politiek debat over allochtoon ondernemerschap plaats bij de Kamer van Koophandel Rotterdam, Blaak 40 te Rotterdam.

In het kader van het bepalen van de visie op de rol die de overheid moet vervullen in de ondersteuning van allochtone ondernemers, organiseren VNO-NCW West, Koninklijke MKB Nederland, Stichting Annifer en Webisrehberi bij de Kamer van Koophandel Rotterdam een politiek debat over nieuwe Nederlanders & ondernemerschap.

Deelnemers aan dit debat zijn: PvdA: Wouter Bos, Staatssecretaris van Financiën VVD: Stef Blok, Tweede Kamer lid CDA: Jan ten Hoopen, Tweede Kamer lid Groen Links: Ab Harrewijn, Tweede Kamer lid D66: Gerrit Ybema, Staatssecretaris van Economische Zaken

Het debat zal worden geleid door de heer Hans de Boer, voorzitter van Koninklijke MKB Nederland.

Elke grote stad in Nederland heeft wijken waarin zich een concentratie van problemen voordoet. Het zijn achterstandswijken met een vaak verouderde en verwaarloosde stedenbouwkundige structuur. Verder is er een concentratie van veelal langdurig werklozen, waaronder een groot aantal van allochtone herkomst. Problemen van diverse aard stapelen zich in deze wijken op en worden zo nu en dan zichtbaar door vormen van criminaliteit en in verminderde kwaliteit van de woon- en leefomgeving. Dit heeft een slecht investeringsklimaat tot gevolg en vormt een belemmering voor de economische bedrijvigheid in deze wijken.

Aan de andere kant heeft de opkomst van het ondernemerschap van allochtonen in deze zelfde wijken gedurende de afgelopen decennia de aandacht gevestigd op het economische potentieel dat deze ondernemers vertegenwoordigen. De nadruk op deze groep nieuwe Nederlandse ondernemers als sociale categorie die zorg behoeft, kan het zicht op hun economische potenties echter vertroebelen en ? mede daar door - hun incorporatie in de weg staan.

Doel van dit debat is om nieuwe Nederlanders meer te betrekken bij de Nederlandse politieke ontwikkelingen door hun inzicht te verschaffen in de standpunten over allochtoon ondernemerschap van verschillende politieke partijen. Aan de hand van een politiek debat moeten ondernemers zich bewust worden van de implicaties die politieke ontwikkelingen op hun bedrijfsvoering kunnen hebben.

Meer info: Peter Blasi?, tel. 010-402 78 28.