Gemeente Zoetermeer

Informatiebijeenkomsten Diftar, vanaf maandag 6 mei a.s.

De invoering van Diftar, het nieuwe systeem voor huishoudelijke afvalinzameling én een nieuwe verrekenwijze, heeft heel wat tongen los gemaakt. Zowel de bewoners van Zoetermeer, de politieke partijen, als de pers hebben zich geroerd. Daaruit is gebleken dat er nog altijd veel vragen, maar ook zorgen zijn over Diftar.
Inmiddels heeft Zoetermeer een nieuw gemeentebestuur. Beide nieuwe eerstverantwoordelijke wethouders, Ton Roerig(Milieu) en Edo Haan (Financiën), willen graag persoonlijk spreken met bewoners die nog met vragen en/of opmerkingen rond Diftar zitten.

Vanaf 6 mei a.s. worden daartoe informatiebijeenkomsten in de wijken gehouden. De bedoeling van de bijeenkomsten is in eerste instantie te luisteren naar wat bewoners eventueel dwars zit over Diftar, waar zij zorgen over hebben en wat onduidelijk is. De informatie uit de bijeenkomsten wordt vervolgens betrokken bij de definitieve inrichting van het Diftar-systeem.

Signalen
Het nieuwe gemeentebestuur heeft besloten om, overeenkomstig de eerdere besluitvorming hierover, Diftar verder vorm te geven en per 1 januari 2003 in te voeren.
Dit is gedaan in de overtuiging dat Diftar leidt tot minder afval (net als in andere 'Diftar'-gemeenten) en een eerlijker kostenverdeling (iedereen betaalt alleen voor het eigen afval). Het besluit hierover is vastgelegd in het collegeprogramma 2002-2006 'Stad met toekomst, Stad van burgers'.
Uitgangspunt blijft weliswaar het eerder genomen, democratisch tot stand gekomen besluit tot de invoering van Diftar, maar het gemeentebestuur is niet doof voor de geuite signalen. Het college van Burgemeester en Wethouders zal er alles aan doen om de knelpunten op te lossen. Daarbij is het beleid er op gericht om verfijningen in het systeem aan te brengen.

Suggesties, wensen en vragen
In de periode van september 2001 tot en met februari 2002 zijn, in het kader van de inspraakprocedure voor ondergrondse afvalcontainers, inloopbijeenkomsten gehouden. Deze inspraakprocedure heeft waardevolle informatie opgeleverd, diverse locaties zijn heroverwogen conform de wensen van bewoners.
Onder het vorige college zijn al diverse onderzoeken in gang gezet om te kijken hoe er tegemoet gekomen kan worden aan wensen en vragen die bij burgers leven. Het nieuwe college zet dit voort met deze informatiebijeenkomsten en bekijkt naast mogelijke aanpassingen aan het systeem, ook andere beleidsmogelijkheden om te zorgen dat de invoering van Diftar goed verloopt.

Bijeenkomsten
Voor alle bijeenkomsten geldt dat de zaal open is vanaf 19.30 uur, aanvang toelichting om 20.00 uur en afronding rond circa 21.00 uur. Mocht u niet in de gelegenheid zijn om naar de bijeenkomst in uw wijk te komen dan kunt u vanzelfsprekend ook naar één van de andere avonden komen.

Maandag 6 mei: Meerzicht
Gymnastiekzaal Schansbos 7. Aanwezige wethouders: Ton Roerig en Frans-Willem van Gils.

Dinsdag 7 mei: Driemanspolder/Dorp/Palenstein/Centrum Raadzaal Stadhuis, ingang Markt 10. Aanwezige wethouders: Ton Roerig en Frans-Willem van Gils.

Maandag 13 mei: Seghwaert
Restaurant In de Drie Hooibargen, Zegwaartseweg 31. Aanwezige wethouders: Ton Roerig, Edo Haan en Frans-Willem van Gils.

Donderdag 16 mei: Buytenwegh De Leyens
Restaurant De Sniep, Broekwegschouw 211. Aanwezige wethouders: Ton Roerig en Paul Scheffer.

Dinsdag 21 mei: Rokkeveen
Openbare basisschool 'Het Spectrum', Marsgeel 18. Aanwezige wethouders: Ton Roerig, Edo Haan en Paul Scheffer.

Woensdag 22 mei: Noordhove
't Span, Sullivanlijn (winkelcentrum Noordhove). Aanwezige wethouders: Ton Roerig, Edo Haan en Paul Scheffer.

U bent er van harte welkom!

Laatste wijziging: 1-5-2002