Ingezonden persbericht


Genomineerden voor de VOSKO Trofee voor Netwerkstrijders 2002 zijn bekend

Schiphol 6 mei 2002. De genomineerden voor de zevende aflevering van de prestigieuze VOSKO Trofee voor Netwerkstrijders 2002 zijn bekendgemaakt. Uit een longlist van maar liefst 29 kandidaten in vier categorieen heeft de jury onlangs acht Netstrijders genomineerd. Zij worden uitgenodigd om op 30 mei aanstaande in het Grand Hotel Huis ter Duin te Noordwijk hun werk te presenteren, waarna de jury per categorie een winnaar kiest en de wisseltrofee uitreikt. In de jury, onder leiding van Jaap van Till, netwerkarchitect bij Stratix, hebben zitting Anton Arts, Gilde IT Fund; Yvette Cramer, publiciste en uitgever; Erik Huizer, Directeur Business development NOB / Vz IRTF; Miriam Jorna, directeur Hoogspanning B.V; Marc Jurgens, CFO UniX Solutions NV; Peter Olsthoorn, journalist / columnist Planet Multimedia en Hella Voûte, lid 2e Kamerfractie VVD.

De genomineerde kandidaten van 2002 zijn:

Categorie A Doorbraak op technisch netwerkgebied:

1. Niklas Zennstrom, Edwin Metselaar en Janus Friis. De ontwikkelaars van de KaZaA media desktop, waarmee een peer-to-peer-netwerk voor het uitwisselen van muziek gerealiseerd kan worden.

2. Rob Rooken en Michiel van Kuijen voor het opstarten van Aervik, een bedrijf dat Hotspots realiseert om wireless computing buiten de kantoormuren mogelijk te maken.

Categorie B Commerciele dienstverlening:

1. Jeroen L.M. Winters, Elard R. Vermeulen en Henk C.M. Verschuur voor het elektronische magazine MAN-Magazine over actuele zaken in verschillende internationaal beoefende vechtsporten.

2. Het team van de kinder-startpagina Z@PPELIN van de publieke omroepen.

Categorie C Culturele, educatieve initiatieven:

1. Marja Oosterman, coordinator van De Agenda van Nederland, dAN, een papierloze agenda waarin culturele, spirituele en educatieve activiteiten zijn opgenomen.

2. Inge Molenaar voor het opstarten van OntdekNet, een netwerk van experts aan wie kinderen vragen kunnen voorleggen.

Categorie D Maatschappelijke initiatieven:

1. Rene van Bergem van de Stichting Sterrekind, dat langdurig zieke kinderen een driedimensionele virtuele belevingswereld biedt met functies als communicatie, ontspanning, informatie en educatie in een beschermde omgeving aan het bed van de kinderen.

2. Fred Eisner vanwege zijn niet aflatende inspanningen in heden en verleden om SPAM de wereld uit te helpen.

Achtergrond
De VOSKO Trofee voor Netstrijders is in 1996 ingesteld om pioniers op het gebied van internet die op technisch, cultureel, maatschappelijk commercieel gebied een doorbraak tot gevolg hebben, in het zonnetje te zetten. Het gaat daarbij om personen die durf tonen, risico nemen en met hun initiatief ook daadwerkelijk een verschil weten te maken. Tenslotte moet het initiatief ook een behoorlijke verkeersstroom op internet te weeg brengen. De VOSKO Trofee werd eerder onder meer gewonnen door de pioniers van Nedstat, Seniorweb, Thinkquest en initiatiefnemers M. Wessling en R. Gongrijp van de HIP-manifestatie.

De VOSKO Trofee voor Netstrijders is ingesteld door Vosko Networking BV uit Waddinxveen, leverancier van datacommunicatie netwerken en is ontworpen door Frederique van Till. Vosko begon in 1977 met de verkoop van de door Jaap van Till bij AKZO ontwikkelde baseband-modems van het type TILLEGRAAF. Van de TILLEGRAAF zijn ruim twintigduizend exemplaren in gebruik. Deze oer-Hollandse producten zijn nog steeds leverbaar.

Meer informatie vindt u op de website:
http://huizen.dds.nl/~vantill/vosko2002.html of bij de voorzitter van de Jury Jaap van Till, 020-44 66 555 . Wilt u bij de uitreiking aanwezig zijn, neem dan contact op met Angèle van der Wiel, angele.van.der.wiel@vosko.nl, van Vosko Networking, telefoon 0182-622 822