Ministerie van Algemene Zaken


1red11015
6-5-2002, 20.15 uur, Den Haag

KORTE VERKLARING MINISTER-PRESIDENT KOK N.A.V. AANSLAG OP LIJSTTREKKER PIM FORTUYN

KOK:
Woorden schieten totaal tekort. Ik ben echt kapot. Ik ben echt kapot over wat hier vandaag, in dit land, is gebeurd. Een moordaanslag. Pim Fortuyn is niet meer. Het is diep tragisch. Ik ben verbijsterd. Het is diep tragisch, voor de nabestaanden, voor allen die hem dierbaar waren, zijn naasten. Het is ook diep tragisch voor ons land - voor ons land en voor onze democratische rechtsstaat.

We weten natuurlijk niet wat de motieven van de dader waren. We weten ook niet of de dader al is aangehouden, of er aanwijzingen zijn. Ik kan daar ook niet in treden. Maar dat alles schiet natuurlijk door je kop op een moment, zoals nu, dat dat nieuws tot je komt. Dat je er steeds meer van doordrongen bent van wat er in Nederland is gebeurd. In Nederland, een verdraagzaam land, met natuurlijk politieke tegenstellingen, zoals in iedere democratie. Dat is democratie. Maar wel met respect voor elkaar, respect voor elkaars mening. Respect voor elkaars mening houdt natuurlijk ook in dat je elkaar daarop kunt bestrijden, maar met woorden, niet met kogels. Wat hier gebeurd is, is onbeschrijflijk. Dit zijn dus mijn persoonlijke ontboezemingen. Ik kan het niet anders zeggen. Ik ben er kapot van.

We zullen vanavond later in de avond met de ministerraad bij elkaar komen om onze gedachten en onze gevoelens te delen. Collega's bellen natuurlijk op en zeggen: wat gaat er gebeuren vandaag, blijven we allemaal thuis of gaan we naar huis? We komen bij elkaar om een aantal dingen door te nemen die verder moeten worden afgewogen. Maar ik had er dringend behoefte aan om dit zo te zeggen tegen u en ik zeg er ook nog één ding bij: laten we in godsnaam onze kalmte bewaren. Laten we onze kalmte bewaren in een tijd waarin je geneigd bent heel woest, heel boos te zijn. Maar kalmte is misschien wel de beste dienst die we nu in waardigheid aan onze rechtsstaat en onze democratie en aan de nagedachtenis van Pim Fortuyn kunnen geven.