Ingezonden persbericht

's-Hertogenbosch, mei 2002

Noordbrabants Museum verwerft een fraai houten beeld uit de late middeleeuwen

Het Noordbrabants Museum heeft onlangs een fraai en kostbaar Brabants beeld verworven dat een belangrijke aanvulling is op de collectie laatmiddeleeuwse beeldhouwkunst. Het kan niet worden toegeschreven aan een met naam bekende beeldhouwer. Wel wijzen de stijlkenmerken op een Brabantse oorsprong. Het betreft een houten beeld van de ook in Brabant zeer bekende heilige Catharina, de dochter van de koning van Cyprus, die in 307 in opdracht van de Romeinse keizer Maxentius de marteldood is gestorven. Deze keizer is aan de voeten van Catharina afgebeeld. De heilige Catharina was een van de veertien populaire noodhelpers die met name in de Late Middeleeuwen werden aangeroepen om hun hulp te vragen bij veelvoorkomende problemen. Catharina's hulp werd vooral gevraagd door zieken en door moeders die niet genoeg melk produceerden om hun kinderen te voeden.

Hoewel de maker van het beeld niet bekend is, wijzen de stijlkenmerken op een Brabantse, mogelijk Bossche oorsprong. De 59 cm hoge heilige draagt een diep uitgesneden gewaad waarvan het uiteinde naar de rechtervoet is getrokken. Zo ontstaat de zware diagonale plooi met stevige driehoeksplooien die kenmerkend is voor Brabantse beelden. Ook het fijne, ronde gezicht en de golvende krullen passen bij beelden uit deze tijd. Het is een stijl die wordt gedomineerd door beelden van de zogenoemde 'Meester van Koudewater', en die onder invloed staat van zowel Noord-Nederlandse als Nederrijnse beeldhouwers. Opmerkelijk zijn de fijne detaillering van de kroon, de sieraden en de ringen aan de vingers. Er zijn verschillende beelden bekend die in stijl met deze Catharina, verwant zijn waaronder een beeld van Barbara in de Sint-Jan en een beeldje van een onbekende vrouwelijke heilige in de collectie van het Noordbrabants Museum. Het beeld is afkomstig uit de collectie van de bekende Deurnese dokter en schilder Hendrik Wiegersma (1891-1969). In 1956 verwisselde het beeld van eigenaar waarna het in 1997 opnieuw in de kunsthandel terecht kwam. In 2001 werd het aangeboden op de 35ste Nederlandse Kunst en Antiekbeurs te 's-Hertogenbosch door kunsthandel Patrick Reijgersberg uit Maasbommel. Het beeld is vanaf 3 mei te bewonderen in de aanwinstenvitrine van het museum. Vanaf 2003 zal het deel uit gaan maken van de collectie laatmiddeleeuwse kunst rondom de figuur van Jeroen Bosch, een tijdgenoot van de maker van dit beeld. De heilige Catharina van Alexandrië werd verworven met steun van onder meer de Stichting Vrienden van het Noordbrabants Museum en de Provincie Noord-Brabant.

Aan de redacties:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met directeur Jan van Laarhoven, tel. 073 - 6877 801. Indien u beeldmateriaal wilt bestellen kunt u bellen met de afdeling communicatie, Ingrid van Berlo, 073 - 6877 808 of per e-mail: ivanberlo@noordbrabantsmuseum.nl

Dit bericht werd u toegezonden door:

Lucie Kuijpers
Noordbrabants Museum
Postbus 1004, 5200 BA 's-Hertogenbosch
tel. 073-6877808 / fax. 073-6877899