Centraal Bureau voor de Statistiek

CBS

CBS: Omzet industrie in eerste kwartaal gedaald

De Nederlandse industrie heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 5 procent minder omgezet dan in het eerste kwartaal van 2001. De daling van de industriële omzet is grotendeels het gevolg van 3,9 procent lagere afzetprijzen, aldus het CBS. Op de binnenlandse markt is de omzet 6 procent lager en op de buitenlandse 5 procent. Behalve de voedings- en genotmiddelenindustrie hebben alle andere branches binnen de industrie minder omgezet. Overigens telt het eerste kwartaal dit jaar een werkdag minder dan verleden jaar. Het negatieve effect van deze werkdag minder wordt geraamd op anderhalf procent.

Omzetdaling vlakt af
De omzetdaling in het eerste kwartaal van 2002 is minder groot dan die in het laatste kwartaal van 2001. Toen daalde de omzet nog met 8 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Eerder dit jaar meldde het CBS een lichte verbetering van het producentenvertrouwen in maart. Een van de oorzaken van deze lichte verbetering is dat de producenten voor het tweede kwartaal een aantrekkende bedrijvigheid verwachten.

Minder omzet in maart
In maart 2002 is de industriële omzet 5 procent lager dan in maart vorig jaar. De omzetdaling is op de binnenlandse en de buitenlandse markt even groot. Twee factoren hebben de omzet in maart 2002 negatief beïnvloed. Enerzijds zijn de afzetprijzen 3,9 procent lager dan een jaar geleden. Anderzijds telt maart dit jaar een werkdag minder. Hiervan wordt het negatieve effect geraamd op 4,5 procent. Nagenoeg alle onderscheiden branches binnen de industrie hebben minder omgezet. Alleen de voedings- en genotmiddelenindustrie heeft meer omzet weten te boeken.

Technische toelichting
De omzetontwikkeling is gebaseerd op gegevens van bedrijven met twintig en meer werknemers die zowel in de verslagperiode van het lopende jaar als in de overeenkomstige periode van het voorafgaande jaar zijn waargenomen. De omzet is exclusief BTW. De gegevens hebben een voorlopig karakter. In 2002 tellen zowel maart als ook het eerste kwartaal één werkdag minder dan in 2001. Cijfers van voorafgaande maanden kun-nen zijn aangepast op grond van de meest recente gegevens. Tenzij anders vermeld, zijn de ontwikkelingen berekend ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar.

Voor achtergrondinformatie en meer details over dit onderwerp kunt u contact opnemen met dhr. H.M.P. van der Bosch, tel. (045) 570 63 33.

Overige informatie en tabellen kunt u verkrijgen bij de persdienst van het CBS.
Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl


06 mei 02 09:30