Korps: Friesland, plaats: Friesland 6-05-2002
Politieberichten 5/5 (10.00 uur) 6/5 (07.00 uur)

Inbraken en diefstal

Heeg: inbraak bedrijf
In de nacht van zaterdag op zondag is ingebroken op een bedrijfsterrein aan de Lytshuzen. Van een groot aantal aanhangwagen en trucks werden de dekzeilen kapot gesneden. De schade is zeer groot. Daarnaast is uit een aantal wagen goederen meegenomen. Pas na inventarisatie zal blijken hoeveel. In ieder geval worden CV-ketels en computeronderdelen vermist.

Leeuwarden: inbraak woning
Tusen vrijdagmiddag en zaterdagmiddag is ingebroken in een woning aan de Mariniersespel. Men is binnengekomen door de voordeur te forceren. In de woning werden nog drie deuren geforceerd. Er wordt computer- en audioapparatuur vermist. De 23-jarige bewoner deed aangifte.

Heerenveen: inbraak bedrijf
Tussen vrijdagavond en zondagmiddag is ingebroken in een bedrijf aan de Pim Mulierlaan. De toegangsdeur en enkele kasten werden opengebroken. Alles is doorzocht. Er wordt in ieder geval een geldkistje vermist. Een 48-jarige man uit Zwolle deed namens het bedrijf aangifte.

Leeuwarden: inbraak kantoor
Maandagochtend omstreeks 01.25 uur zagen surveillerende politiemensen dat een ruit was ingegooid van een kantoor aan de Sixmastraat. De bedrading van een computer hing naar buiten. Kennelijk was net daarvoor een monitor gestolen. Door een beveiligingsbedrijf werd het ruit gedicht. Er moet nog aangifte gedaan worden.

Leeuwarden: inbraak woning
Zondag tussen 09.30 en 23.45 uur is tijdens afwezigheid van de bewoners ingebroken in een woning aan de Bagijnestraat. Men kwam binnen door het slot te bewerken. De gehele woning en de kasten werden doorzocht. Een 17-jarige bewoonster deed aangifte. Ze mist in ieder geval kleding en fotocamera.

Leeuwarden: jonge fietsendieven
Zondagavond omstreeks 23.45 uur zag een politieman dat twee jongens op de Aldlansdyk aan een fietsslot morrelden. Bij controle bleek het slot geforceerd te zijn. De fiets was gestolen. De verdachten zijn 13 en 14 jaar, beide uit Leeuwarden. De fiets is door de politie veilig gesteld voor de eigenaar. Die is overigens nog niet bekend.

Alcohol in het verkeer

Leeuwarden: bromfietser valt om
Zondagmiddag omstreeks 17.20 uur ziet een getuige dat een bromfietser op de Poptawei afremt. Nog voor de bromfiets stilstaat stapt de bestuurder, een 63-jarige man uit Leeuwarden, af. Hij komt dan ook ten val en rolt in de onderberm. De bestuurder lukt het niet zelfstandige op te staan. Met behulp van ambulancepersoneel lukt dit wel. De bestuurder heeft een sterke alcohollucht. Hij wordt overgebracht naar het MCL voor controle. Tevens wordt een bloedproef van hem genomen.

Oudehaske: auto te water
Zondagavond omstreeks 23.00 uur raakte de bestuurder van een personenauto op de Hasker Utgongen in de lange flauwe bocht voor de afslag Oudehaske van de weg en kwam in het water. De bestuurder, een 58-jarige man uit Vegelinsoord, bleek onder invloed van alcohol. Hij blies aan het bureau 635 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 8 uur en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Maandagochtend omstreeks 01.25 uur reed een 36-jarige Leeuwarder met zijn auto over de Aldlansdyk. De bestuurder viel op omdat hij op een lekke band en een beschadigde velg reed. Deze bestuurder rook sterk naar drank. Een ademanalyse mislukte. Van de bestuurder werd een bloedproef genomen. Zijn rijbewijs werd ingevorderd

Leeuwarden: alcomobilist
Maandagochtend omstreeks 01.25 uur werd een 29-jarige man uit Jirnsum gecontroleerd op de Oostergoweg. Hij bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies hij 355 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 3 uur.

Sneek: alcomobilist
Maandagochtend omstreeks 04.15 uur werd een bestelauto gecontroleerd op de Lemmerweg. De bestuurder, een 47-jarige man uit Sneek bleek te hebben gedronken. Aan het bureau blies hijn 330 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 2 uur.

Harlingen: alcomobilist
Maandagochtend omstreeks 01.40 uur werd een personenauto gecontroleerd op de Schritsen. De bestuurder, een 33 jarige Harlinger, had gedronken. Aan het bureau blies hij 530 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 5 uur. Hallum: rijbewijs ingevorderd

Maandagochtend omstreeks 02.25 uur werd een personenauto gecontroleerd op de Ljouwerterdyk. De bestuurder, 29 jaar uit Hallum, had gedronken. Aan het bureau blies hij 585 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 6 uur. Zijn rijbewijs werd ingevorderd in verband met recidive.

Overige zaken

Nij Beets: aanrijding met letsel
Zondag omstreeks 12.05 uur vond op de Domela Nieuwenhuisweg een aanrijding plaats. Een 25-jarige man uit Gorredijk rijdt met zijn bestelauto vanaf de Prikkewei de Domela Nieuwenhuisweg op. Hij verleent geen voorrang aan een personenauto, die op de Nieuwenhuisweg reed. Een aanrijding is het gevolg. De personenauto raakt de bestelauto in de flank, waardoor de personenauto een kwartslag draait en tot stilstand komt. De bestelauto schuift door, raakt een drempel van de zijkant van de rijbaan en belandt via het gras in de sloot. De bestuurder van de bestelauto is door de brandweer uit de auto geknipt. Hij is met hoofdletsel door de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De personenauto werd bestuurd door een 44-jarige man uit Lippenhuizen.

Jirnsum: eenzijdig ongeval met letsel
Zondagavond omstreeks 20.10 uur rijdt een 25-jarige vrouw uit Offingawier met haar auto over de Butlanswei. Ze wijkt uit voor een tegenligger, gaat iets te ver naar rechts en komt met de wielen in de berm. De auto schiet vervolgens de weg weer op, raakt in de slip en belandt in de sloot rechts naast de weg. Met pijn aan de nek is de bestuurster met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis MCL-Zuid.

Leeuwarden: vechtpartij Zaailand
Zondagmiddag omstreeks 18.00 uur vindt een vechtpartij plaats tussen een groep jongeren en een groep festivalgangers (Befrijdingsfestival). De groep festivalgangers loopt over het Zaailand nabij het pleinafsluitende gebouw. Tussen deze groep en de vaste hanggroep bij dit gebouw ontstaat een woordenwisseling gevolgd door een vechtpartij. Als de politie ter plaatse komt ligt één van de festivalgangers gewond op de grond. Hij blijkt met een mes gestoken te zijn. Na behandeling in het ziekhuis kan dit slachtoffer, een 20-jarige man uit Jirnsum, weer naar huis. Ook een tweede man, 35 jaar uit Leeuwarden, doet aangifte. Hij is geschopt. Op aanwijzing van getuigen wordt een 35-jarige man uit Groningen aangehouden als verdachte van beide mishandelingen. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: vechtpartij Befrijdingsfestival
Zondagavond onstaat een vechtpartij die uitloopt in schermutselingen tussen de politie en jongeren. Het leidt uiteindelijk tot 7 arrestaties. Omstreeks 19.45 uur worden stoelen en tafels omgegooid op het terras in de Prinsentuin door twee knapen. Door de politie worden een 21-jarige man uit Heerenveen en een 17-jarige jongen uit Oldeboarn hiervoor aangehouden. Een aantal omstanders bemoeien zich met de aanhoudingen en proberen de verdachten te ontzetten. Ter assistentie geroepen politiemensen grijpen in. Daarbij vallen enkele klappen met de wapenstok en een beet van een politiehond. Uiteindelijk worden naast de twee al genoemde verdachten 5 personen aangehouden, vier knapen uit Akkrum van 16 en 17 jaar en een man uit Drachten van 23 jaar. Ze zijn ingesloten.

Bureau Communicatie: 058 880 8272