Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Activering en uitstroom Inkomenswaarborg Handhaving Adequate uitvoering

Actueel / Interactieve bijeenkomsten SZW / overzicht workshops

De toekomst nu: Strategische keuzes in arbeidsmarktbeleid en reïntegratie

Overzicht van de workshops
De informatie op deze pagina wordt uitgebreid, naarmate de voorbereidingen van de workshops vorderen.
A. Deregulering
Een belangrijk thema binnen het reïntegratiebeleid is deregulering. Bij veel gemeenten is de behoefte aan meer beleidsvrijheid groot. De huidige wet- en regelgeving legt hen teveel beperkingen op om cliënten een op maat gesneden traject te bieden. Tegelijkertijd zoekt SZW naar manieren om het reïntegratie-instrumentarium naar regulier werk te verbeteren. Het effectiever maken van het instrumentarium door middel van deregulering in combinatie met meer financiële verantwoordelijkheid is daarbij een van de opties. Deze workshop biedt een goede gelegenheid om als gemeente mee te praten en uw mening te laten horen over ontschotten en dereguleren: wat is er mogelijk in het werkdeel mede in relatie tot FWI? Wat zijn de kansen, wat zijn de grenzen?
Meer info.

B. Agenda voor de Toekomst in de praktijk
De werkwijze met prestatie-afspraken uit Agenda voor de Toekomst is nieuw. Dit betekent zowel voor SZW als voor gemeenten een nieuwe manier van sturen. De vraag is hoe gemeenten hiermee omgaan. In de workshops zal op deze nieuwe werkwijze worden ingegaan: wat betekent deze omslag in de praktijk voor gemeenten? Hoe houden gemeenten zelf zicht op prestaties? In de workshop komen deze en andere vragen aan de orde. Ook worden best practices getoond: de gemeenten Arnhem en Deventer zullen vertellen hoe zij omgaan met prestatie-afspraken in de praktijk.

C. Complexe reïntegratietrajecten
Hoe organiseer je een aanbod voor de doelgroep met een meervoudige problematiek? Hoe schakel je daarbij zorgvoorzieningen op een goede manier in? Deze vragen staan centraal in de workshop. Hoe sociale activering en zorgtrajecten in de praktijk vorm kunnen krijgen, kunt u lezen in de tweede praktijkbundel van het ISSA. Daar staan drie voorbeelden, uit Rotterdam, Zaanstad en Ede. Meer info.

D. Structurering en integratie Gemeentelijke informatiestromen SZW (SiGiS)
Meepraten over het informatiebeleid van SZW, dat kan! In deze workshop maakt u kennis met het project SiGiS. Aan de hand van stellingen en een discussie wordt uw mening gevraagd over de manier waarop SZW informatie van gemeenten verzamelt én gebruikt en hoe de administratieve lastendruk bij gemeenten kan worden verminderd. Meer info

E. Toekomst gesubsidieerde arbeid
Welke toekomstscenario's zijn denkbaar voor de huidige ID-banen en de sociale werkvoorziening, als we kijken naar de aanbevelingen uit het rapport 'Aan de slag' en de verkiezingsprogramma's? Hoe kunnen we de ID-banen meer regulier maken? Hoe bieden we arbeidsgehandicapten die op sociale werkvoorziening zijn aangewezen meer keuzemogelijkheden? Wat is de relatie met de Wiw-dienstbetrekkingen? Wat zijn de opvattingen en ervaringen van gemeenten? Meer info.

F. Regionale samenwerking
Verdere samenwerking tussen gemeenten is wenselijk: welke vormen van samenwerking zijn er al, wat zijn de suggesties voor de toekomst? Op welke manier kan worden aangesloten op bestaande regio-indelingen? (Hoe) kan het Rijk faciliteren? Meer info.

G. Van fasering naar persoonlijke profilering? Fasering als administratief instrument belemmert maatwerk, lost een persoonlijker profilering dat op? Hoe kan de samenwerking tussen CWI en gemeenten het beste worden ingericht? Moeten er uitzonderingen mogelijk zijn? Wat zijn de gevolgen voor de keten? Hoe kan gemeente zijn poortwachtersfunctie nog waarmaken? Meer info