Voedingscentrum

Moet mijn zoon van vijf extra vitamine D slikken? 6 mei

Nee, alleen kinderen in de leeftijd van één tot vier jaar hebben extra vitamine D nodig. Voorheen werd ook voor kinderen van vier tot zeven jaar extra vitamine D aanbevolen. Dat is niet meer zo. In 2000 heeft de Gezondheidsraad nieuwe voedingsnormen uitgebracht voor vitamine D. Bij kinderen blijkt meer vitamine D in de huid te worden gevormd dan werd aangenomen. Vandaar dat kinderen boven de vier geen extra vitamine D meer hoeven.

Kinderen in de groei hebben veel vitamine D nodig voor de opbouw van botten en tanden. Een deel hiervan maken ze zelf aan in de huid onder invloed van zonlicht. Een ander deel krijgen ze via hun eten binnen. Bij kinderen tot vier jaar is dat niet genoeg. Daarom moeten zij vijf microgram vitamine D per dag slikken. Kinderen van één tot vier jaar die niet buiten komen of een donkere huid hebben, hebben meer extra vitamine D nodig: tien microgram. Dat komt doordat bij hen minder vitamine D in de huid wordt aangemaakt.

In de bijsluiters van een aantal vitamine D supplementen staat nog dat ook kinderen in de leeftijd van vier tot zeven jaar extra vitamine D nodig hebben. Dat klopt dus niet meer.