VVD

6 mei 2002 - Geen kwantumkorting voor draaideurcriminelen

De VVD wil dat recidive zwaarder meetelt bij de strafbepaling. Niet alleen de ernst van het feit zelf, maar ook de criminele carrière van de verdachte moeten centraal staan bij de sanctionering door de rechter.

De VVD wil daarom de volgende maatregelen:

1. Stoppen met het belonen van veelplegerij. De VVD wil dat op elk misdrijf een afzonderlijke straf volgt. Het komt voor dat verdachten met bijvoorbeeld 25 inbraken in één keer voor de rechter verschijnen. Komt zo'n verdachte voor de eerste keer voor de rechter dan wordt die persoon ook nog eens behandeld als first-offender. Niet ondenkbaar is dat dan een taakstraf volgt! Dit is een beloning voor veelplegerij. De VVD wil dat op elk misdrijf een aparte straf volgt. 25 diefstallen is 25 keer 1 diefstal. En geen: 25 halen, één betalen!

2. De VVD doet een beroep op de rechter om criminele carrières zwaarder te laten tellen bij de strafoplegging. De Nederlandse rechter maakt thans teveel gebruik van standaardzinnen bij de motivering van zijn vonnis. De VVD wil dat de rechter standaard een strafverhoging toepast van éénderde en als hij dat niet doet, uitvoerig motiveert waarom hij dat niet gedaan heeft.

Uit overwegingen van efficiëntie wordt er in Nederlandse strafzaken veel 'gevoegd'. Meerdere overtredingen en misdrijven van een verdachte worden in één keer afgedaan. Voordeel voor politie en justitie is dat zij minder zaken tot op de bodem hoeven uit te zoeken.

Eerder stelde de VVD al voor recidive als expliciete strafverzwaringsgrond in te voeren zodat voortaan bij alle misdrijven een strafverhoging van maximaal een derde geldt. Nu is dat niet voor alle misdrijven het geval.