Stichting Bouw Research

Conclusie SBR-seminar: dubomaatlat gewenst
Rotterdam, 6 mei 2002

Tijdens de BouwRAI 2002 organiseerde SBR (Stichting Bouwresearch) op 17 april het seminar Opmaat tot een nieuwe dubomaatlat. Centraal stond de ontwikkeling van een instrument dat dubo-ambities vertaalt naar concrete prestatie-eisen. Sprekers discussieerden met elkaar en met de seminardeelnemers over de ontwikkeling en inhoud van een nieuwe dubomaatlat. De ochtend bleek een uitstekend platform voor alle partijen die bij woning- en utiliteitsbouw zijn betrokken.

Het doel van het seminar was een beeld te krijgen van de wenselijkheid van een dubomaatlat. Daarnaast wilde SBR de eisen verkennen waaraan zon maatlat moet voldoen om een breed draagvlak te krijgen.

De algemene mening van de deelnemers was dat een maatlat vooral nodig is als beleidsinstrument; voor het vooraf formuleren en communiceren van dubo-ambities voor bouwprojecten en de controle tijdens de uitvoering of deze worden gerealiseerd. De te ontwikkelen maatlat moet zoveel mogelijk uitgaan van prestatie-eisen, maar moet voldoende vrijheid tot eigen invulling geven. Het instrument moet daarentegen ook stof tot nadenken geven en niet uitsluitend worden gehanteerd om een cijfer te realiseren. Het moet vooral gericht zijn op communicatie en veel minder op het calculeren van milieuscores!

Een dubomaatlat moet locatie-ongebonden zijn. Een woning of gebouw behaalt overal dezelfde score, de score die per locatie geëist wordt, zal immers in de praktijk verschillend zijn.

Nationale pakketten
Het bestaande instrumentarium is van grote waarde voor een dubomaatlat; deze zal gebruikmaken van instrumenten als Eco-Quantum, GreenCalc, MMG en EPC.

De ontwikkeling van een dubomaatlat leidt tot uitbreiding van de Nationale pakketten Duurzaam Bouwen. Deze kunnen worden uitgebreid met maatregelen die niet door kwantificeerbare prestatie-eisen zoals EPC en MMG worden afgedekt. Door aan te sluiten bij een nieuwe dubomaatlat worden prestatie-eisen ten aanzien van bijvoorbeeld EPC en MMG voor gebruikers eenvoudiger werkbaar.

Toekomst
De toekomst van het beleid ten aanzien van duurzaam bouwen in Nederland ligt in de ontwikkeling van prestatie-indicatoren. De levendige discussie en kennisuitwisseling tijdens het gehele seminar onderstreepte deze tendens. De uitkomsten van deze ochtend vormen mede de opgave waaraan SBR haar deel zal bijdragen: de ontwikkeling van een dubomaatlat.