Ingezonden persbericht


Situatie Maluku

Nyongky Pesulima uit Soya ging vanmorgen naar de dusun (kebun) en trapte onderweg op een landmijn, welke door de terroristen die desa Soya hebben aangevallen is anngelegd. Hij ligt momenteel ter behandeling in het RSU ziekenhuis in een kritische toestand. De bewoners van desa Soya worden verzocht om niet naar de dusun te gaan, want het kan zijn dat er nog meer landmijnen is aangelegd.

Omstreeks 18.00 uur drongen massa moslim, christengebied binnen bij de Trikora en een twee-tal bommen gegooid waarbij Stanley Maitimu, woonachtig in Skip is gedood. Massa kwamen vanuit de moskee Alfattah. Kort daarop hebben terroristen vanuit Diponegoro een mortier gegooid naar de christenen in de jalan Setiabudi, ca 200 meter van het ziekenhuis Bhakti Rahayu.Bij de aanval is een persoon komen te overlijden, waarvan de identiteit nog niet bekend is. De aantal gewonden is gemeld door de lokale team van Horizon Holland die medische hulp hebben geboden. De gewonden zijn :
1. Ronny Latul, Skip (30)

2. Ny.Rosa Erfarfar, jl. Setiabudi (45)

3. Fanky Verhangen, Kudamati (39)

4. Abraham Souissa (26)

5. Ny.Corry Loupatty, jl. Setiabudi (36)

6. Nn. mandy Hehanussa, jl. Setiabudi (26)

7. Atprilo Ralahallo (3 jaar)

8. Louis Paais. Kudamati (50)

9. Jantje Fermanan (16)

Dit terreuractie is een tegenactie omdat Jaffar Umar vandaag door de politie is gevangen genomen, wegens provokatie met het gevolg de aanval op desa Soya, waarbij 12 mensen zijn komen te overlijden en tientallen gewonden en de belediging op president Megawati. Jaffar Umar vloog vanmiddag met de Kartika Airlines naar Surabaya, transit Makassar. Hij werd in Makassar opgewacht door ca. 150 laskar jihads. Er ontstond een incident tussen de LJ en de politie. Daarna vloog hij naar Surabaya waar hij opgewacht werd door ca. 200 laskar Jihads. De politie heeft hem meteen op het airport gevangen genomen.

Het is nu 01.00 uur middernacht. De christenen houden nu de wacht, want de geruchten doen nu de ronde dat men op verschillende plaatsen willen aanvallen.

meer nieuws volgt

Ambon, 05-05-2002

Paulien Joel-Parera
joel@ambon.wasantara.net.id
pareradekker@home.nl