Gemeente Leeuwarden

Vernieuwde Herdenking 4 mei


In navolging van de gewijzigde opzet van de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam zal de jaarlijkse herdenking in de Prinsentuin te Leeuwarden op 4 mei een wijziging ondergaan.

Bij de herdenking in de Prinsentuin zullen de oorlogsbetrokkenen, vervolgden en verzetsdeelnemers een prominentere plaats krijgen. Zo leggen zij vijf algemene kransen voordat de autoriteiten kransen leggen.

Zij volgen in het defilé achter de Commissaris van de Koningin in de Provincie Fryslân en vóór de autoriteiten.

Met deze vernieuwingen hoopt het bestuur van de Stichting ter Herdenking van de Gevallenen 4 mei de continuïteit en waardigheid van de herdenking te waarborgen.

De twee uitgangspunten daarbij zijn: de eerste generatie oorlogsbetrokkenen moet zo lang mogelijk deel kunnen nemen aan de herdenking en komt op de eerste plaats. Daarnaast moet de jaarlijkse herdenking verschillende mogelijkheden bieden voor herkenning en betrokkenheid van nieuwe generaties.

Bovendien zullen het aanwezige publiek en andere belangstellenden beter dan tot nu toe worden geïnformeerd over de mensen die herdacht worden en welke organisaties van oorlogsbetrokkenen bij de herdenking aanwezig zullen zijn. Hun namen zullen bij de kranslegging worden genoemd.

Gezamenlijk respect:

Er worden vijf algemene kransen gelegd ter nagedachtenis aan de verschillende groepen oorlogsslachtoffers, namelijk:

Voor Verzetsdeelnemers

Voor Vervolgden

Voor Burgeroorlogsslachtoffers in Europa

Voor Omgekomen burgers in Azië

Voor Omgekomen militairen en koopvaardijpersoneel.

Op uitnodiging van de Stichting Herdenking Gevallenen 4 mei worden deze kransen gelegd door vertegenwoordigers van organisaties van oorlogsbetrokkenen. De kransen drukken het gezamenlijk respect uit voor alle slachtoffers van allen die deelnemen aan de herdenking.

De aankondiging voor het leggen van de vijf kransen zal als volgt plaats vinden:

'Voor alle burgers die tijdens, of direct na de Tweede Wereldoorlog in Europa zijn omgebracht of omgekomen, omdat:


-zij in verzet kwamen;- zij werden uitgesloten, vervolgd of vermoord in concentratiekampen;-zij het leven verloren door oorlogsgeweld of uitputting.

Voor alle burgers die zijn omgebracht of omgekomen tijdens of direct na de Tweede Wereldoorlog in Azië als gevolg van verzet, internering, oorlogsgeweld en uitputting.

Voor alle militairen, koopvaardijpersoneel en anderen die in dienst van het Koninkrijk zijn omgekomen.

Na de kranslegging door de autoriteiten wordt voortaan een afsluitende krans gelegd namens de jongere generatie die daarmee symbolisch haar respect uitdrukt voor degenen die worden herdacht.

In de vernieuwde opzet krijgen organisaties van oorlogsbetrokkenen de gelegenheid om als eersten in het officiële defilé hun eigen bloemen te leggen bij het Verzetsmonument. Er worden geen aparte kransen meer gelegd.

Het bestuur van de Stichting Herdenking Gevallenen 4 mei wil met deze nieuwe opzet de vervolgden en de verzetsdeelnemers de plaats geven die ze verdienen.