Nationaal Comite 4 en 5 mei


P E R S B E R I C H T
Vlissingen, 22 februari 2002

Gedicht 15-jarige scholiere gekozen voor Nationale Herdenking

Elisabeth de Pagter, 15 jaar en leerling van de Stedelijke Scholengemeenschap Nehallennia uit Middelburg, Zeeland, mag haar gedicht op 4 mei 2002 voorlezen tijdens de herdenkingsplechtigheid op de Dam te Amsterdam. Deze plechtigheid wordt bijgewoond door ruim 20.000 belangstellenden waaronder H.M. de Koningin, de minister-president en tal van andere autoriteiten. De NOS zendt de bijeenkomst rechtstreeks uit op Nederland 1, 2 en 3.

Uit honderden inzendingen heeft een breed samengestelde jury onder voorzitterschap van de heer W.T. Van Gelder, Commissaris van de Koningin in Zeeland, het gedicht Twee van gekozen. De jury was unaniem in haar keuze. Volgens het oordeel van de jury was het gedicht "Tijdloos en zeer passend bij het moment op de Dam; overtuigend, origineel, sterk van ritmiek en met een krachtig einde; troostrijk voor oorlogsoverlevenden en nabestaanden."

Het gedicht Herinnering van de 16 jarige Nathalie van de Zande, leerling van de Pontes Pieter Zeeman uit Zierikzee is uitgekozen om op de 4 mei-herdenking in Herinneringscentrum Kamp Westerbork te worden voorgelezen.

Het gedicht Denken wat verboden is van Tessa Lansu, leerling van het Reynaert College uit Hulst is uitgekozen om op de 4 mei-herdenking in Nationaal Monument Kamp Vught te worden voorgelezen.

De reden dat het dichtproject dit jaar in Zeeland werd gehouden is dat deze provincie in 2002 ook gastheer is voor de start van de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei.

De inzendingen zijn het resultaat van het project 'Dichter bij 4 mei' dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei is gestart om jongeren actief bij de dodenherdenking te betrekken. Het project bestond uit workshops met dichters en uit speciale lessen uit de lesbrief 'Dichter bij 4 mei'.
---