Gemeente Lisse

03-05-2002 Japanse scholieren bezoeken Lisse

Van 17 t/m 26 april waren zes Japanse scholieren uit zustergemeente Tonami te gast in Lisse. Zij werden vergezeld door twee Japanse begeleiders. Tijdens hun verblijf logeerden de scholieren bij gastgezinnen.

De Stichting Holland-Tonami had een heel programma voor hen in petto. Donderdag 18 april hielpen de scholieren met de opbouw van een bloemencorsowagen, 's middags gevolgd door shoppen in het Blokhuis, poffertjes eten en een flinke klim naar het topje van de Agathakerk. De volgende dag trok het gezelschap naar de kaasmarkt in Alkmaar en een klompenmakerij in Amstelveen. De avond stond in het teken van het corso-muziekfestival in de Hobahohal.
Zaterdag had men vanaf de tribune een prachtig uitzicht op de voorbijtrekkende corsowagens. De studenten wilden verder heel graag naar het het Anne-Frankhuis, de bloemenveiling Aalsmeer, de Floriade, en een "oud kasteel", dit werd het Muiderslot.

Dit jaar had het bezoek een extra feestelijk tintje. De gemeente Tonami bood het Fioretticollege een prachtig houtsnijwerk aan, onthuld door burgemeester mw. Van Zon. Hierbij waren aanwezig de heer Takeshi Oi (division director school affairs division, Tonami City Board of Education), de Japanse leerlingen, de Nederlandse leerlingen die vorig jaar in Japan zijn geweest. Het werk symboliseert de ontmoeting tussen de twee culturen en heeft een mooie plaats gekregen in het nieuwe studiecentrum van het Fioretti.
's Morgens moest er echter nog even gebuffeld worden: de Japanse leerlingen volgden aan aantal lessen op het Fioretti.

Lisse en Tonami onderhouden al jaren een vriendschappelijke band met elkaar. Een van de activiteiten is een uitwisseling van middelbare scholieren. Om de twee jaar gaan zes leerlingen en een docent van het Fioretticollege naar Japan, en brengen zes japanse leerlingen het jaar daarop een tegenbezoek aan Lisse.