Korps: Brabant-Zuid-Oost, plaats: Eindhoven e.o. 3-05-2002 2e Persbericht van vrijdag 3 mei 2002

Berichten uit de regio

Helmond: Drie verdachten van autobranden aangehouden

In de gemeente Helmond zijn in de periode van 1 januari 2002 tot en met 22 april 2002, 66 brandstichtingen geweest. Hierbij betrof het onder andere 52 autos, een school en een café. De branden vonden plaats, verspreid door de hele gemeente Helmond.

Naar aanleiding van onderzoeken en gemaakte analyses is door de afdelingsleidingen van de Helmondse politie, in overleg met het Openbaar Ministerie en het Openbaar bestuur, besloten tot het instellen van een onderzoeksteam om deze branden te onderzoeken en de daders op te sporen.

Het onderzoeksteam is op donderdag 25 april 2002 samengesteld uit medewerkers van de verschillende politieafdelingen uit de regio en bestaat uit 7 tot 10 man.

Op maandag 29 april 2002 zijn 3 Helmonders in de leeftijd van 17,21 en 22 jaar als verdacht van brandstichting aangehouden en inverzekering gesteld.

De verdachten bekenden, in wisselende samenstelling, branden te hebben gesticht, in het noorden van de politieafdeling Helmond Centrum. 17 autos werden in brand gestoken en twee maal werd er brand gesticht in een school aan het Nieuwveld. Zij pleegden hun daden vaak onder invloed van alcohol of drugs. De minderjarige verdachte nam slechts in enkele gevallen actief deel aan de brandstichtingen.

Als motief voor de brandstichtingen gaven zij aan, dat het met name de bedoeling was om de sirenes van brandweer en politie te horen en dan te kijken hoe de brand geblust werd. In veel gevallen stonden de verdachten op enige afstand te kijken.

Door deze branden werd er aanzienlijke financiële en materiele schade veroorzaakt en ontstond er grote maatschappelijk onrust in de gemeente Helmond.

Uit het tot op heden ingestelde onderzoek blijkt dat de aangehouden verdachten niet verantwoordelijk zijn voor alle, in genoemde periode gestichte branden in de gemeente Helmond. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen wie de andere branden in de gemeente heeft gesticht en of de aangehouden verdachten ook verantwoordelijk zijn voor branden, gesticht voor 1 januari 2002 in de gemeente Helmond.

De aangehouden verdachten zijn vrijdagmorgen voorgeleid aan de Rechter Commissaris die hen in bewaring heeft gesteld.