RABOBANK NEDERLAND

Voor inlichtingen:

Jan Dost
Telefoon(030) 216 2411 / 06 53149877

Rabobank bepleit vliegende brigade voor versnelling woningbouw

De overheid moet een permanente, direct inzetbare 'pool' van rijksambtenaren vormen om gemeenten te ondersteunen bij de afhandeling van bouwaanvragen. Met behulp van zo'n vliegende brigade kan het structureel achterblijvende tempo van bouwen in Nederland belangrijk worden versneld. Dat zegt Pieter Wetselaar, algemeen directeur van Rabo Vastgoed, de op twee na grootste projectontwikkelaar in Nederland, in het corporate magazine van zijn bedrijf.

'De gemiddelde doorlooptijd van projecten is aanzienlijk toegenomen,'stelt Wetselaar. 'Was het halverwege de jaren zeventig nog een jaar of drie, tegenwoordig is het dubbele eerder regel dan uitzondering. Acht jaar, tien jaar, twaalf jaar - het einde is nog niet in zicht. Die lange doorlooptijden zijn onwenselijk, al was het alleen maar vanwege het feit dat ze een gat tussen vraag en aanbod op de woningmarkt creëren',aldus Wetselaar.

De toenemende vertraging bij bouwprojecten komt volgens Wetselaar voort uit de complexiteit van de hedendaagse projecten. 'In een land waar ruimte een schaars goed is, wordt de verdeling en inrichting daarvan steeds lastiger. Burgers, al dan niet vertegenwoordigd in comités, roeren zich en milieu en leefbaarheid stellen grenzen. Daar komt bij dat projectontwikkeling is verschoven naar binnensteden, met hun wirwar van bestaande bebouwing en gevestigde belangen.'19) Een vliegende brigade van deskundigen kan volgens Wetselaar uitkomst brengen. Nu is de praktijk dat als een project is afgerond, ook de organisatie erachter wordt opgeheven. Een voorbeeld is de uitbreidingslocatie Ypenburg, waar straks een geoliede, geïnformeerde en daadkrachtige ambtelijke organisatie verdwijnt, terwijl de bouwplannen voor het nabijgelegen vliegveld Valkenburg in voorbereiding zijn.

Een permanente pool van rijksambtenaren, belast met de ondersteuning van gemeenten, zal een hoop schelen. Het moeten mensen zijn die het professionele ontwikkelingslandschap kennen en die bereid zijn binnen de door gemeenten vast te stellen kaders te opereren.

Over de Rabobank Groep
De Rabobank Groep is een brede financiële dienstverlener. Door de coöperatieve grondslag is de Rabobank Groep er primair voor de klant. Alle onderdelen van de Groep werken nauw samen om de klanten tegen de best mogelijke prijs-kwaliteitverhouding een breed pakket aan te bieden van financiële diensten en producten zoals betalen, sparen, lenen, verzekeren en beleggen. De Groep bestaat uit circa 360 zelfstandige lokale coöperatieve Rabobanken met gezamenlijk zo'n 900.000 leden en uit bekende dochterondernemingen als Robeco, Interpolis, Schretlen en Co, Effectenbank Stroeve, Rabobank International, De Lage Landen, Rabo Vastgoed en Gilde Investment. Internationaal is de groep met 143 vestigingen vertegenwoordigd in 34 landen. De Rabobank heeft de hoogste waardering voor kredietwaardigheid van de grote internationale ratinginstituten. De Rabobank Groep heeft op de Nederlandse thuismarkt 9 miljoen particuliere en zakelijke klanten en is marktleider op vrijwel alle gebieden van financiële dienstverlening.


03 mei 02 16:24