Actueel

Veroordeling in Clickfondszaak

Bron: Rechtbank Amsterdam

Datum actualiteit: 3-05-2002

De rechtbank heeft vonnis gewezen in één van de zogenaamde clickfondszaken: de zaak tegen de voormalig statutair directeur van Bank Bangert Pontier (BBP).

De rechtbank heeft verdachte veroordeeld tot een geldboete van ¤ 3000.

Bewezen is verklaard dat verdachte als statutair directeur van BBP leiding heeft gegeven aan door BBP gepleegde
valsheid in geschrift
medeplichtigheid aan belastingfraude door cliënten van BBP overtreding van de Wet ongebruikelijke transacties (MOT) door cliënten van BBP de gelegenheid te bieden via BBP contante opnames te doen van hun rekeningen bij het in Luxemburg gevestigde Codalux en deze niet te melden.

Verder is bewezen dat hij heeft deelgenomen aan een criminele organisatie, die belastingfraude, valsheid in geschrift en overtreding van de Wet MOT tot oogmerk had.

De rechtbank heeft de officier van justitie niet ontvankelijk verklaard voorzover verdachte werd vervolgd voor het deelnemen aan de gestelde criminele organisatie van medeverdachte. Volgens de rechtbank heeft de officier van justitie die beschuldiging in een veel te laat stadium gedaan (mei 2000) terwijl verdachte dat, mede op grond van toezeggingen van de officier van justitie, op dat moment niet meer hoefde te verwachten. De officier van justitie had namelijk in 1999 al enkele malen te kennen gegeven dat hij het onderzoek voltooid en daarmee de beschuldiging volledig achtte.

De rechtbank volstaat met het opleggen van een relatief lage geldboete aangezien verdachte weliswaar op de hoogte was van het systeem van coderekeningen maar daarbij een betrekkelijk geringe rol heeft gespeeld. Ook heeft de rechtbank rekening gehouden met het feit dat de redelijke termijn waarbinnen een strafzaak moet worden afgedaan is overschreden en met de gevolgen die de strafzaak tot nu toe reeds voor verdachte heeft gehad.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AE2270
(Zie het originele bericht)