Programmabureau Advies Overheid.nl

Website gemeente Enschede vernieuwd

De website van de gemeente Enschede is vernieuwd, uitgebreid en sterk verbeterd. De nieuwe site is op 1 mei gelanceerd. Naast een grote hoeveelheid statische en actuele informatie, zijn ook de meeste producten en diensten van de gemeente inmiddels via het digitale kanaal bereikbaar.

De nieuwe website komt tegemoet aan de behoefte van burgers, bedrijven en anderen om informatie over de gemeente via internet te kunnen benade-ren waar en wanneer men dat zelf wil. Door een heldere en gebruiksvriende-lijke navigatiestructuur hoeft de bezoeker van de website bovendien nooit lang te zoeken naar de gewenste informatie.

Een belangrijk onderdeel van de gemeentelijke website wordt gevormd door de verschillende 'digitale loketten'. Hier kunnen de bezoekers van de site terecht voor bijvoorbeeld kadastrale informatie of het doorgeven van een verhuizing. Voor ondernemers is alle gemeentelijke informatie te vinden op het digitale bedrijvenpunt. Ook de stadsdelen, het Projectbureau Wederopbouw en het Informatie- en Adviescentrum beschikken op de gemeentelijke website over een eigen digitale loket.

De website van de gemeente Enschede bestaat sinds 1996 en trekt maan-delijks zo'n 30.000 bezoekers. Pieken in de bezoekersaantallen waren er tij-dens de vuurwerkramp, toen de site op sommige dagen rond n miljoen bezoekers trok.

De toenemende belangstelling voor gemeentelijke informatie op internet maakte het gewenst om verbeteringen aan te brengen in de vormgeving, navigatie en beschikbare informatie. Zo is op de nieuwe website informatie te vinden als persberichten, vacatures bij de gemeente, wonen en winkelen in Enschede, statistieken, het gemeentebestuur, belangrijke beleidsdocumenten, verkiezingsuitslagen, grote projecten en links naar andere "Enschedese" websites en sites van andere overheden binnen en buiten de regio. Tijdens verkiezingen zijn de uitslagen rechtstreeks via de gemeentelijke website te volgen; nog steeds een unicum in Nederland. Ook bij de Tweede-Kamerverkiezingen van 15 mei aanstaande zijn vanaf 21.00 uur de Ensche-dese uitslagen live te volgen via de gemeentelijke website.

In het komende jaar zal de site verder worden uitgebreid met nog meer digi-tale diensten in het digitale loket en interactieve elementen op het gebied van digitale democratie ("e-democratie"), zoals discussies over specifieke beleidsonderwerpen. Ook de informatie in het Duits en Engels zal belangrijk worden uitgebreid.
Gemeente Enschede

www.ictu.nl