GOUDAPPEL COFFENG

Goudappel Coffeng presenteert:

Studie naar mogelijkheden voor skateroutes

In heel Nederland is het aantal skaters de laatste jaren enorm gestegen. Met name in de grotere steden ontstaat de behoefte te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor het faciliteren van skateroutes.

Door skateroutes aan te wijzen, kan een wegbeheerder ongewenst gedrag, hinder voor het overige verkeer en onveiligheid voor zowel de omgeving als van de skaters, zo veel mogelijk voorkomen. De concentratie van skaters op bepaalde routes maakt gerichte investeringen mogelijk in voorzieningen voor skaters en weggebruikers.
Voor een van de grotere steden van Nederland doet Goudappel Coffeng momenteel een haalbaarheidsstudie naar twee pilot-skateroutes. Een programma van eisen is opgesteld waaraan de skateroute zou moeten voldoen om goed te kunnen functioneren. Belangrijke aspecten die hierin naar voren komen zijn aantrekkelijkheid, comfort en veiligheid. In het kort komt het erop neer dat het wenselijk is dat de route door een aantrekkelijke en afwisselende omgeving gaat en dat het wegdek van een goede kwaliteit (asfalt) is. De skater moet geen hinder ondervinden van overige verkeersdeelnemers, maar moet deze zelf ook niet hoeven te hinderen.
Op de routes zouden de medeweggebruikers automatisch hun verkeersgedrag aan de skaters moeten aanpassen (en omgekeerd), wat de verkeersveiligheid ten goede komt.

De van tevoren door de gemeente vastgestelde routes worden aan het uitgebreide programma van eisen getoetst. Hierdoor ontstaat een duidelijk en helder beeld over waar en welke knelpunten er spelen. Op basis van deze knelpunten wordt gekeken naar de oplossingsrichtingen en de vormgeving die deze skateroutes zouden moeten krijgen.

Informatie bij Harry Kingma (e-mail: hkingma@goudappel.nl, tel:
0570-666281


03 mei 02 13:43