Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
IZ. 2002/874
datum
02-05-2002

onderwerp
Vragen van het lid Kant inzake subsidies voor tabaksteelt TRC 2002/3340

bijlagen
1

Geachte Voorzitter,

Bijgaand treft u aan, mede namens de minister van Volkgezondheid, Welzijn en Sport, het antwoord op de vragen van het lid Kant (SP) aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij over subsidies voor tabaksteelt.

datum
02-05-2002

kenmerk
IZ. 2002/874

bijlage

1
De berichtgeving in het dagblad Trouw van 20 maart jl. over hetgeen in de Landbouwraad van 18 maart is besloten ter zake van de tabaksteeltsubsidies is onjuist. Met steun van Nederland heeft een (gekwalificeerde) meerderheid van de Landbouwraad het voorstel van de Eurocommissarissen Byrne en Fischler tot wijziging van de Gemeenschappelijke Marktordening ruwe tabak overgenomen. Dit voorstel beoogt door middel van een verlaging van garantiedrempels en verlaging van premies voor tabakscategorie V de subsidies met ¤ 31,4 miljoen te verminderen. Bovendien is de facto een vermindering van steun ingesteld door middel van een verhoging van de inhouding van 3% van de premies voor de oogst van 2003 en 2004 ter financiering van het Tabaksfonds (met de mogelijkheid tot 5% vanaf 2004, indien de evaluatie van de Commissie die in 2003 is voorzien voor het Tabaksfonds, dit nodig acht). Voor 2002 is de inhouding ongewijzigd gebleven, namelijk 2% van de premie. Uit dit fonds worden activiteiten gefinancierd ter ontmoediging van het roken en ten behoeve van het omschakelen van de regio's die economisch sterk afhanke-lijk zijn van de tabaksteelt.
Tegelijkertijd heeft Nederland de Commissieverklaring over de uiteindelijke afbouw van de tabakssubsidies en de ontwikkeling van alternatieven voor de tabaksteelt gesteund.

2
In de eerste plaats wijs ik erop dat het lid Kant de stelling van Byrne, zoals weergegeven door het dagblad Trouw, niet correct heeft geciteerd. Byrne spreekt niet over het subsidiëren van de tabaksindustrie, maar van de tabaksproductie (tabaksteelt). Het kabinet is het met deze stelling van Byrne volledig eens. Het kabinet is dan ook van mening dat voornoemd besluit van de Landbouwraad tot vermindering van de financiële steun geheel in lijn is met de opvattingen van het kabinet. Dit neemt echter niet weg dat het kabinet liever had gezien dat de uitfasering van de tabakssubsidies sneller zou verlopen.
Om die reden heeft Nederland ook de verklaring van de Commissie gesteund, waarin zij haar mededeling 'Duurzame ontwikkeling in Europa voor een betere wereld: een strategie van de Europese Unie voor duurzame ontwikkeling' in herinnering roept. In deze mededeling wordt onder meer in overweging gegeven om de tabaksregeling in aan-sluiting op de voor 2002 geplande evaluatie zodanig aan te passen dat de subsidies geleidelijk kunnen worden afgeschaft en er tegelijkertijd maatregelen kunnen worden getroffen om alternatieve inkomstenbronnen en economische activiteiten voor tabaks-telers en hun werknemers te ontwikkelen, en hiervoor een nabijgelegen datum vast te stellen.

3
Ja, het kabinet staat nog steeds achter zijn oorspronkelijke standpunten. Nederland heeft in de Raad dan ook aangegeven dat het een voorstander is van een snellere afbouw van de tabaksteeltsubsidies. Hiervoor bleek in de Raad evenwel geen meerderheid te bestaan. Wel heeft Nederland een verklaring met die strekking gesteund (zie vraag 2).

4
Op grond van de antwoorden op de vorige vragen lijkt mij dat de geloofwaardigheid van het Nederlandse beleid niet in het geding is.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

mr. L.J. Brinkhorst

datum

kenmerk

bijlage
vragen

Vragen van het lid Kant (SP) aan de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij over subsidies voor tabaksteelt. (Ingezonden 2 april 2002)

1
Is het waar dat Nederland tegen het voorstel van Eurocommissaris Byrne heeft gestemd om in de komende 3 jaar de subsidies voor tabaksteelt met ! 31,4 miljoen te verminderen, en dit geld in een fonds te storten om de tabaksboeren te helpen op een andere teelt over te stappen? 1

2
Is het kabinet het eens met de stelling van Byrne dat het niet zo kan zijn dat 'we enerzijds de strijd tegen longkanker steunen en anderzijds de tabaksindustrie subsidiëren?

3
Staat het kabinet nog steeds achter zijn oorspronkelijke standpunten dat er gekomen moet worden tot een geleidelijke afbouw van de tabaksteeltsubsidies en dat de plannen van Byrne zelfs nog niet ver genoeg gaan? ( 2 , 3 )

4
Vreest u niet dat het Nederlandse beleid aan geloofwaardigheid inboet als het kabinet verkondigt de subsidies voor tabaksteelt geleidelijk te willen afbouwen en anderzijds concrete stappen hiertoe niet steunt?

1 Trouw, 20 maart jl.
2 Brief van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de Europese Gezondheidsraad van 12 juli 2001 (eu00000199). 3 Brief van de minister van Landbouw inzake verslag Landbouwraad van 6 maart jl. (LNV0200172).