Ingezonden persbericht

WIJNINFO.NL NIEUWS

Nieuwsbulletin Wijninformatiecentrum, nr. 5 jaargang 2002

Door René van Heusden

Frankrijk - Declassering Château-Chalon 2001 ter discussie

De voorgenomen declassering van de hele oogst 2001 van de vin jaune Château-Chalon tot Côtes du Jura heeft de gemoederen in de Jura in beweging gebracht. Andere appellations in de streek vrezen een negatief effect van deze beslissing op hun eigen wijnen. Dat geldt in de eerste plaats voor Côtes du Jura, maar ook voor Arbois. Bovendien klinkt het verwijt dat de producenten van Château-Chalon in een te vroeg stadium besloten zouden hebben het jaar op te geven, nog voor de pluk ook maar begonnen was.

Debet hieraan was het uitzonderlijk slechte, natte weer in september. De savagnin kon daardoor niet tot de gewenste rijpheid komen en kreeg zelfs te lijden onder rotting. Dat is vrij ongewoon, omdat de druif normaliter een grote resistentie vertoont. Heel problematisch was ook het te lage zuurgehalte van de savagnindruiven. Het twaalf leden tellende syndicaat van Château-Chalon besloot eind september op basis van rampzalige laboratoriumanalyses af te zien van de gewoonlijke inspectie van de wijngaarden en op voorhand de handdoek in de ring te gooien. Ironisch genoeg bracht oktober hier juist de nodige zonneschijn, waardoor het met de uiteindelijke rijpingsgraad eigenlijk nogal meeviel. 2001 is enigszins te vergelijken met 1993, eveneens een moeilijk jaar in de Jura. Toen werd in Château-Chalon een deel van de oogst gedeclasseerd. Op korte termijn heeft de genomen beslissing geen voelbare consequenties. De oogst 2001 zou namelijk pas in 2008 op de markt gekomen zijn...

Frankrijk - Muscadet voortaan ook als bewaarwijn?
In Muscadet wordt sinds enige tijd gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuw type wijn, een Muscadet de garde, oftewel een Muscadet met bewaarcapaciteiten. Hiermee komt er een derde niveau naast gewone Muscadet en Muscadet sur lie. Nu nog heeft Muscadet de naam een wijn te zijn die zo snel mogelijk gedronken moet worden. Het nieuwe type zou de top van de streek moeten gaan vormen en een specifieke eigen appellation gaan dragen. In het kader hiervan is men nu bezig percelen te begrenzen waaruit te zijner tijd het fruit voor deze wijnen gaat komen. Een voorproefje van de 'nieuwe' Muscadet is al voorhanden in de vorm van wijnen die binnen het concept Muscadet de Haute Expression vallen.

In afwachting van een eventuele classificatie van terroirs zal de Muscadet dit jaar voor het eerst Muscadet sur lie gaan onderscheiden met een speciaal kwaliteitszegel. De toekenning valt toe aan de allerbeste wijnen van het jaar 2001. Het idee hiervoor is ontleend aan dat van de tastevinage in de Bourgogne.

Duitsland - Erste & Grosse Gewächse krijgen vorm
De terminologie en de bepalingen zijn nog niet overal uniform, maar een feit is wel dat het nieuwe Lagen-concept van VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter) voor Duitse topwijnen steeds vastere vorm begint te krijgen. De achterliggende gedachte: alleen wijnen van de allerhoogste kwaliteit en met uitgesproken terroirkarakter mogen nog de naam van een individuele wijngaard (Lage) dragen. Voor de consument betekent dit duidelijkheid in het Duitse doolhof van herkomstbenamingen. Ook wil VDP hiermee benadrukken dat de herkomst van een wijn en strenge productienormen veel belangrijker is dan papieren mostgewichten. Aan dat laatste kan een wijn geen typicteit ontlenen, aan een groot terroir zo veel te meer. Vandaar de benamingen: Grosses Gewächs, Erstes Gewächs, Erste Lage. Inspiratiebron voor de classificatie was vooral de Bourgogne met z'n Grands en Premiers Crus. Een voorbeeld hoe het niet te doen was daarentegen de Elzas, waar men veel te veel en veel te grote Grands Crus in het leven geroepen heeft.

In de Rheingau hebben Grosse Gewächse al officiële erkenning. Baden, Württemberg, Pfalz, Rheinhessen, Nahe en Mittelrhein zijn inmiddels ook ver gevorderd met hun classificatie. Zo ver dat in september in Berlijn de eerste grote nationale presentatie van de nieuwe lichting topwijnen zal plaatsvinden. Die zullen hoofdzakelijk van het zeer goede oogstjaar 2001 zijn. Het is de bedoeling dat het nieuwe classificatiesysteem in 2004, na het aflopen van de overgangsperiode, definitief van kracht wordt. Een voortreffelijk initiatief waardoor Duitse topwijnen duidelijk geprofileerd worden. VDP telt ongeveer 200 leden.

Californië - Dreiging Pierce's Disease blijft aanhouden Californië is al een paar jaar in de ban van Pierce's disease, een ziekte die uiteindelijk tot het afsterven van de druivenstok leidt. De ziekte wordt verspreid door een insect met de glassy-winged sharpshooter. Aanvankelijk deed het probleem zich alleen in het zuiden van de staat voor, maar nu worden ook bekende gebieden als Sonoma en Napa bedreigd. Recentelijk werden op verschillende partijen plantmateriaal, bestemd voor Sonoma en afkomstig uit het zuiden, eitjes van de sharpshooter ontdekt. Weliswaar moet alle materiaal dat uit besmette gebieden komt geïnspecteerd en behandeld worden met een bestrijdingsmiddel, maar de omvang van deze transporten is zo groot, dat een waterdichte controle onmogelijk is. Alleen al in Sonoma ontvangen kwekerijen zo'n honderd zendingen per week uit Zuid Californië.

In het aangrenzende Napa is tot nu toe nog geen glassy-winged sharpshooter aangetroffen, maar het regionale bestuur heeft wel het initiatief genomen om de maand mei uit te roepen tot "Glassy-Winged Sharpshooter Awareness Month"!

Oregon - Zes nieuwe AVA's erbij?
Als het aan de producenten in de Willamette Valley ligt, wordt hun gebied binnen afzienbare tijd onderverdeeld in 6 sub-appellaties, oftewel American Viticultural Areas, kortweg AVA's. Willamette Valley is de toonaangevende regio binnen de staat Oregon in de Amerikaanse Pacific Northwest. Het is vooral bekend om zijn Pinot Noirs en daarnaast om witte wijnen als Pinot Gris en Chardonnay. De voorgestelde nieuwe AVA's zijn: Chehalem Mountains, Ribbon Ridge, Red Hills of Dundee, Eola Hills, Yamhill/Carlton District en McMinnville Foothills. Ze liggen allemaal op hellingen en op grotere hoogte. Voorstanders van erkenning van deze AVA's wijzen op het toegenomen begrip voor terroir en terroirverschillen. Een beetje Bougogne in de VS?

Zuid-Afrika - Vermelding individuele wijngaardnamen binnenkort toegestaan

Zuid-Afrikaanse producenten krijgen binnenkort de mogelijkheid om de naam van individuele wijngaarden op hun etiket te zetten. Tot nu toe was dat niet toegestaan en was het landgoed (estate) de kleinste eenheid. De wijziging in de voorschriften past goed binnen de politiek van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie om het belang van terroir steeds meer te benadrukken.

Zuid-Afrika - Recordopbrengst voor Nederburg Auction 2002 Voor de 28e keer is in april de Nederburg Auction gehouden, hét society evenement van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie en tegenwoordig minstens zo bekend om z'n modeshow als om z'n wijn! De veiling kende dit jaar niettemin een recordopbrengst van 7,3 miljoen rand, wat neerkomt op ongeveer 730 duizend euro.

Chili - Botrytis zorgt voor problemen
Chili heft de naam een van de gezondste wijnlanden ter wereld te zijn, waar plantenziekten maar weinig schade aanrichten. Dit jaar hebben delen van het land echter met een oer Europees verschijnsel als botrytis te maken gekregen, en wel in een vrij zware vorm. Naar verwachting zal deze rotting het nodige effect hebben op de oogst 2002.

Chili - Niet langer misleidende etikettering
Chileense producenten hebben beloofd niet langer Franse namen te zullen gebruiken voor wijnen en gedistilleerd. Concreet gaat het om benamingen als Bordeaux, Champagne en Cognac. Voor export naar Europa was dit al verboden; nu betreft het de binnenlandse markt en buitenlandse markten buiten Europa, waaronder de VS. De toezegging is tot stand gekomen onder druk van de Europese Unie. In ruil hiervoor zullen de bestaande importheffingen - 5 à 6% - binnen vier jaar worden opgeheven. Chili exporteerde in 2001 voor 350 euro wijn naar Europa en heeft de ambitie om de export de komende jaren fors uit te breiden.



--
Dit is een bericht van de Wijninfo.nl mailservice
Kijk voor aan- en afmelden op http://www.wijninfo.nl/