Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 3 mei 2002

Agalev en Ecolo willen GGO-projecten duidelijker reglementeren


In Kamer en Senaat dienen de Groenen van Agalev en Ecolo een voorstel van resolutie in om nadere criteria vast te leggen voor de beoordeling van veldproeven met genetisch gemodificeerde organismen (ggo's). In de Senaat wordt de resolutie ingediend door Johan Malcorps (Agalev) en Paul Galand (Ecolo), in de Kamer door Leen Laenens (Agalev) en Martine Dardenne (Ecolo).

Bij de beslissing over het al dan niet toelaten van veldproeven moeten ook sociale, etische en ecologische argumenten voluit meespelen. De samenstelling van de Bioveiligheidsraad die de minister adviseert, moet aangepast worden. De besluitvorming moet geheel open en transparant gebeuren. Vertegenwoordigers van milieu- en consumenten-NGO's moeten actief bij de besluitvorming betrokken worden. En de gemeentebesturen moeten volledig ingelicht worden, ook wat de juiste plaats betreft van de proefvelden. Kernpunt van de resolutie is dat veldproeven maar worden toegelaten in het kader van wetenschappelijk onderzoek waardoor een aantoonbare maatschappelijke meerwaarde kan gerealiseerd worden. Het economisch belang van fabrikanten of landbouwers alleen is onvoldoende als motivatie. Bovendien moet het eerst duidelijk zijn dat er geen veiliger alternatieven zijn : alternatieve technieken of proeven in labo's. En de aansprakelijkheid van de initiatiefnemers voor eventuele kwalijke gevolgen van experimenten moet steeds duidelijk vastgelegd worden.

De Groenen vragen dat er een ruim maatschappelijk debat over ggo's komt in België, zoals dat onlangs gebeurde in Frankrijk. De aanbevelingen in de resolutie zijn overigens overgenomen uit het rapport van het comité der wijzen dat in Frankrijk alle betrokkenen hoorde. In het Vlaams Parlement en de Kamer werden al voorzichtige aanzetten gegeven tot opinievorming rond ggo's, maar van een volwaardig maatschappelijk debat was nog geen sprake. De Federale Raad Duurzame Ontwikkeling, waarin ook alle betrokken maatschappelijke geledingen vertegenwoordigd zijn, kan een dergelijk debat stofferen. Op Vlaams niveau zal het debat hopelijk opgestart worden via het Vlaams Instituut voor Wetenschappelijk en Technologisch Aspectenonderzoek.

In afwachting van de uitkomst van een echt maatschappelijk debat kan de minister de strikte aanbevelingen uit de resolutie als toetssteen hanteren en zo maximaal het Voorzorgsprincipe toepassen, als haar de komende maanden nieuwe ggo-projecten worden voorgelegd.

Johan Malcorps, Vlaams volksvertegenwoordiger Agalev Leen Laenens, Volksvertegenwoordiger Agalev
Paul Galand, Senator Ecolo
Martine Dardenne, Volksvertegenwoordiger Ecolo

De tekst van de resolutie zoals ze ingediend wordt in het Vlaams Parlement is te verkrijgen op vraag aan pers@agalev.be
---
Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/


---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com). Version: 6.0.346 / Virus Database: 194 - Release Date: 10/04/2002