Gemeente Zwolle

Voorburcht kasteel Werkeren wordt opgegraven Datum uitgave: 02-05-2002
Onderwerp :Monumentenzorg
Op 1 april is de vervolgopgraving van start gegaan op het terrein van de voormalige havezathe Werkeren in Stadshagen. Vorig jaar is de hoofdburcht opgegraven en een deel van de gracht met een bruggenhoofd dat naar het voorterrein leidde, de zogenaamde voorburcht. Nu wordt de voorburcht opgegraven, waarop twee eeuwen lang een boerderij gestaan heeft van de families Wolters en Reuvenkamp.

Op dit ogenblik ligt er enorm veel muurwerk bloot. Er lijken minimaal 5 boerderijfasen gelegen te hebben. De oudste boerderij - uit ca 1800
- blijkt een langgerekt hallenhuis geweest te zijn, dat op een bepaald moment vervangen is door een T-vormige bouw. Het hallenhuis kent al drie verschillende bewoningsfasen.
Ook is inmiddels het muurwerk gevonden van het bruggenhoofd aan de zijde van de voorburcht en een deel van de grachten die rondom de voorburcht liggen. Aan de oostzijde van de voorburcht ligt een zeer zware keermuur, die bij de kasteelbebouwing heeft gehoord. De archeologen zijn op zoek naar de bebouwing uit de kasteelperiode, maar moeten daarvoor eerst delen van de jongere bebouwing slopen. Men hoopt daar de komende weken aan toe te komen.

Ook is duidelijk dat het terrein in de prehistorie bewoond geweest kan zijn. De plek bestaat uit een enorme zandhoogte, ontstaan gedurende de laatste ijstijd, die ligt aan het begin van de Mastenbroekerpolder. Het was daarom ook een strategische plek, die eeuwen later uitgekozen werd om er een kasteel te bouwen.

De opgraving van de voorburcht is erg belangrijk. Het kasteel zelf is zo belangrijk, dat het nu al op een nummer 1 plaats in Overijssel staat. Hoe meer er van de voorburcht bewaard is gebleven, des te hoger komt het op de landelijke lijst van belangrijke kastelen te staan.

Bron: Communicatie
Datum van 02-05-2002 tot 08-05-2002