Nationaal Dubo Centrum

vrijdag 3 mei 2002

Aanspreekpunt zorgvuldig ruimtegebruik bedrijventerreinen

Om een strategie voor zorgvuldig ruimtegebruik van bedrijventerreinen te ontwikkelen en uit te voeren wordt hiervoor een aanspreekpunt opgericht.

Op voorstel van de ministeries van VROM en EZ heeft de ministerraad ingestemd met dit initiatief. Kennisontwikkeling en -verspreiding krijgen hierin een belangrijke plaats. Met de werkgroep is het kabinet van mening dat intensief ruimtegebruik geen op zichzelf staand en geïsoleerd streven kan zijn, maar onderdeel uitmaakt van zorgvuldig ruimtegebruik. Dit kan betekenen dat randvoorwaarden als veiligheid, economie en ruimtelijke kwaliteit de mogelijkheden van intensief ruimtegebruik beperken.

Het kabinet onderschrijft de aanbeveling van de werkgroep om het ruimtebeslag op bedrijventerreinen en de ontwikkeling ervan periodiek te meten. Mede naar aanleiding daarvan kan dan de eventuele noodzaak worden vastgesteld van nadere beleidsaanpassingen, waarbij ook verdergaande, eventueel meer dwingende, beleidsmaatregelen aan de orde kunnen komen. Een implementatieplan, waarin wordt aangegeven hoe de aanbevelingen worden uitgevoerd en hoe hierbij gebruik kan worden gemaakt van lopende trajecten, moet nog volgen.