Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 02/05/2002


---

Benoemingen aan de Vrije Universiteit

Prof.dr. R.J. Scheper is per 1 april 2002 benoemd tot hoogleraar Experimentele pathologie bij het VU medisch centrum. De leerstoel is ingebed in het Instituut voor Pathologie van het VUmc. Scheper was sinds 1993 reeds bijzonder hoogleraar Experimentele pathologie vanwege stichting Het Vrije Universiteitsfonds. Hij geeft sinds 1998 leiding aan de sectie Immunotherapie van de afdeling Medische Oncologie van het VUmc en is sinds 1999 onderzoeksleider Immunodermatologie binnen de afdeling Dermatologie van het VUmc. Vanuit de leerstoel concentreert Scheper zich op verschillende velden van medisch-biologisch onderzoek: (kanker)geneesmiddelen-resistentie, tumorimmunologie en allergische huidontstekingen. De twee laatst genoemde velden zijn voorbeelden van ziekteprocessen met respectievelijk een ongewenst zwakke en sterke immuunreactiviteit. Rik Scheper (1945) studeerde biochemie, klinische chemie en immunologie aan de VU en promoveerde in 1976 op het proefschrift The specific and non-specific immune response after DNCB sensitization.

Prof.dr. J.C. Seidell is per 1 april 2002 benoemd tot full-time hoogleraar Voeding en Gezondheid. Een dag per week zal hij zijn leeropdracht invullen bij het VU medisch centrum, door bij te dragen aan het onderzoek naar de relatie tussen Voeding en Gezondheid, zoals dat reeds loopt bij de afdeling Algemene Interne Geneeskunde en bij het instituut voor Extra-Muraal Geneeskundig Onderzoek (EMGO) van de VU. Daarnaast zal hij betrokken worden bij de oprichting van een "Nutritional assessment center" binnen het VUmc, een plaats binnen de afdeling Diëtetiek waar de voedingstoestand en de lichaamssamenstelling van patiënten op een gestandaardiseerde manier beoordeeld en gevolgd kan worden. De overige vier dagen per week zal Seidell besteden aan onderwijs en onderzoek binnen de Faculteit Aard- en Levenswetenschappen van de VU. Vanuit deze faculteit is recent de opleiding Gezondheids-wetenschappen van start gegaan. De heer Seidell zal ook een onderzoeksprogramma opzetten waarin de relatie tussen voedingsgewoonten en volksgezondheid centraal staat. Onder meer is samen met collega´s van het EMGO instituut recentelijk een expertisecentrum voor overgewicht opgericht dat zich vooral zal richten op vragen vanuit de overheid en beroepsgroepen die zich bezig houden met de behandeling en preventie van overgewicht. Jaap Seidell (44 jaar) was sinds 1999 als bijzonder hoogleraar Voeding van de mens vanwege het Voedingscentrum verbonden aan het EMGO instituut van de VU. Ook was Seidell tot voor kort hoofd van het centrum voor Chronische Ziekten Epidemiologie van het RIVM te Bilthoven. Seidell studeerde voeding aan de Universiteit van Wageningen en promoveerde in 1986 in Wageningen op het proefschrift Overweight and fat distribution
- associations with aspects of morbidity.

Dr. D.B. van der Leest is per 1 april 2002 benoemd tot hoogleraar Strategisch Management bij de postdoctorale controllersopleiding van de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde. Van der Leest promoveerde in 2000 op het proefschrift Agree on Intent, the role of agreement of intent in multinational companies. Na van 1983 tot 2001 te hebben gewerkt bij PricewaterhouseCoopers als consultant en later partner op het gebied van strategie en organisatie, is van der Leest sinds 2000 als Director verbonden aan het Ashridge Strategic Management Centre in Engeland. Dit hoogwaardige research instituut, voortgekomen uit Ashridge Business School, is specialist op het gebied van corporate vraagstukken, zoals de toegevoegde waarde van het hoofdkantoor, synergie tussen business units, organisatieontwerp en corporate strategie. Van der Leest werkt aan de opzet van een soortgelijk instituut in Nederland: het Stategic Management Centre (SMC). Het SMC richt zich op de combinatie van corporate research en boardroom consulting. De leerstoel Strategisch Management binnen de Postdoctorale Controllers Opleiding richt zich op strategie, structuur en besturing. Het is de interactie tussen deze drie factoren die een onderneming in staat stelt succesvol te opereren in de markt. Hiermee nemen we afscheid van de traditionele benadering van strategie als planningsproces. Er komt meer nadruk op ´zachtere processen´ zoals het opbouwen van commitment en het ontwikkelen en leren van mensen. Het vertalen van deze nieuwe inzichten naar de management praktijk vormt daarom een belangrijke focus in het leerstoelgebied.

Per 1 mei 2002 is dr. S. Brinkkemper benoemd tot bijzonder hoogleraar Bedrijfsinformatica bij Faculteit der Exacte Wetenschappen, divisie Wiskunde & Informatica. Sjaak Brinkkemper (1958) studeerde wiskunde en informatica aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en promoveerde daar in 1990 op het proefschrift Formalisation of Information Systems Modelling. Van 1984 tot 1992 was hij als UD verbonden aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en van 1992 tot 1997 als UHD werkzaam bij de afdeling Informatiesystemen van de Universiteit Twente. In deze periode vervulde hij gasthoogleraarschappen aan de University of Texas in Austin (USA) en aan het Tokyo Institute of Technology in Japan. Sinds 1997 is Brinkkemper verbonden aan de Research and Development divisie van Baan, de Nederlandse ontwikkelaar van bedrijfssoftware. Hij maakt deel uit van de Software Engineering Process Group van Baan Development, en is verantwoordelijk voor de bedrijfsbrede innovaties op het gebied van requirements, architectuur en design. Tevens leidt hij daar het software patenterings-programma. Binnen zijn leerstoelgebied zal Brinkkemper zich richten op de methodologie van het ontwikkelen van productsoftware, met nadruk op software architectuur en software engineering. Thema´s binnen het onderzoeksprogramma zijn: Variabiliteitsmechanismen in productsoftware, Planning en beheer van grootschalige productontwikkeling, en Methoden voor productintegratie.


---

2002-05-02 / pb 2.031.-2.2737367544323E-13 / as/

References


1. http://www.vumc.nl/

2. http://www.vumc.nl/

3. http://www.feweb.vu.nl/

4. http://www.few.vu.nl/

Voor meer informatie over promoties, oraties en alle overige activiteiten die vermeld staan in dit e-mailbericht, kunt u terecht bij de dienst Communicatie, e-mail: communicatie@dienst.vu.nl, http://www.vu.nl of tel. (020) 444 5666.