Gemeente Hoogeveen

3 mei 2002

Gemeente teleurgesteld over uitspraak rechter inzake AZC

De gemeente Hoogeveen is teleurgesteld over de uitspraak van de Rechtbank in Assen over de bouw van een asielzoekerscentrum aan de A.G.Bellstraat. De rechtbank verklaarde gisteren het beroep van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) tegen het intrekken van de bouwvergunning door de gemeente ongegrond.

Hoewel de rechter de gemeente in het gelijk stelt tegenover het COA, is de gemeente niet blij met deze beslissing. De uitspraak van de rechter is gebaseerd op de Wet geluidhinder en de luchtvaartwet. Volgens deze wetgeving is de bouw van woningen binnen een bepaalde zone rond een vliegveld niet toegestaan.

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad besloot op 9 maart 2000 voor het terrein op het noordelijk gedeelte van De Wieken West een nieuw bestemmingsplan voor te bereiden. Op 28 maart besloot de gemeente een procedure te starten om de bouw van een AZC op korte termijn mogelijk te maken. Het COA heeft nog diezelfde dag een bouwaanvraag ingediend. Na de gebruikelijke procedures besloot de gemeenteraad op 26 oktober 2000 vrijstelling te verlenen van het nog geldende bestemmingsplan. Op 27 oktober werd de bouwvergunning verleend.

Tegen het verlenen van de bouwvergunning werden diverse bezwaarschriften ingediend. De Commissie bezwaar- en beroepschriften adviseerde het college daarop om de verleende bouwvergunning alsnog te weigeren. Het college van Burgemeester en Wethouders meende daarop niet anders te kunnen doen dan de reeds verleende bouwvergunning in te trekken. Tegen dat besluit ging het COA in beroep.

Hoger beroep

Het COA beraadt zich inmiddels op de vraag of hoger beroep zal worden ingesteld tegen het besluit van de Asser rechtbank. Het COA moet hiertoe binnen zes weken besluiten. De gemeente onderneemt voorlopig geen actie en wacht het besluit van het COA af.

Wetswijziging

Het kabinet heeft onlangs een wetswijziging voorgesteld waardoor een AZC niet meer onder de omschrijving van een woning volgens de Wet geluidhinder valt. Deze wetswijziging zou vestiging van een AZC binnen de geluidzone van het vliegveld mogelijk maken. Volgens de gemeente is vestiging van een AZC op het terrein in De Wieken West daarom nog steeds een goede optie.

Rien Cardol
senior-communicatieadviseur
Gemeente Hoogeveen
afdeling Kabinet & Communicatie
tel. 0528 291258
fax 0528 291325