MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

02-05-2002
Mkb stemt weer op het CDA
Als ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf het voor het zeggen hebben, zou het CDA na de VVD de tweede partij van het land worden. De Lijst Pim Fortuyn eindigt met 24 kamerzetels op de derde plaats.

Dit zijn enkele uitkomsten van de derde enquête die het Nipo in opdracht van Ondernemen! heeft gehouden naar de politieke voorkeuren van ondernemers. Eerdere onderzoeken verschenen in juli en december vorig jaar.
Het lijkt erop dat de nieuwe CDA-leider Balkenende het beter doet bij het bedrijfsleven dan zijn voorganger De Hoop Scheffer. Weliswaar is de VVD veruit de populairste partij onder directeuren en eigenaren van kleine en middelgrote bedrijven, maar haar aanhang is sinds juli 2001
-het eerste Nipo-onderzoek- geslonken. Vorig jaar zouden de liberalen nog 73 kamerzetels hebben gehaald tegen 61 nu.
Het CDA ziet zijn populariteit fors groeien. De Nipo-peiling van december leverde voor deze partij niet meer dan 15 zetels op, nu zouden ondernemers de christen-democraten aan 25 plaatsen in de Tweede Kamer helpen. Dat zijn er overigens wel vier minder dan het CDA in werkelijkheid heeft.
De Lijst Pim Fortuyn (LPF) zou bijna even groot worden als het CDA, maar krijgt fractioneel minder stemmen. De veelbesproken partij zou op 24 kamerzetels kunnen rekenen. Opvallend is wel dat ondernemers uit de sector zorg, wonen en welzijn niet veel op hebben met Fortuyn. De PvdA, in ondernemerskringen lange tijd de tweede partij na de VVD, loopt forse klappen op. In de Nipo-enquête komen de sociaal-democraten niet verder dan 16 zetels, terwijl de partij in december nog op 23 kamerzetels stond. Hier doet zich het tegenovergestelde effect voor als bij het CDA: het bedrijfsleven heeft meer vertrouwen in Kok dan in zijn opvolger Melkert.

Bij de Nipo-peilingen van vorig jaar was VVD-leider Dijkstal de meest geziene kandidaaat voor het premierschap, nu is dat de liberale oudgediende Wiegel. Dijkstal is naar de tweede plaats gezakt. Hij wordt gevolgd door Balkenende, Zalm, Melkert en Fortuyn. De telefonische enquête is gehouden onder ondernemers uit de industrie en bouw, de detailhandel, de horeca, de zakelijke dienstverlening en de zorgsector.