Nederlandse Spoorwegen

Persbericht

NS opent uniek anti-agressie trainingscentrum
2 mei 2002
Vandaag heeft NS in Utrecht een nieuw opleidingscentrum officieel in gebruik genomen. In het centrum, Train Station genaamd, worden NS trein- en stationsmedewerkers getraind in de omgang met agressieve reizigers. In het centrum is een station nagebouwd met verkooppunten, perrons en treinstellen. Met behulp van licht en sfeergeluiden wordt de werkelijkheid van een echt station dicht benaderd. Hierdoor is het mogelijk zeer realistische situaties te oefenen. De bouw van dit voor de Openbaar Vervoer sector unieke centrum heeft ca. 500.000 gekost. De officiële ingebruikname werd verricht door de Minister van Verkeer en Waterstaat, mevrouw T. Netelenbos en de president-directeur van NS, de heer K. Noordzij.
Opleidingsprogramma

Het Train Station is onderdeel van het opleidingsprogramma dat NS al het trein- en stationspersoneel biedt in het kader van verbetering van de sociale veiligheid.
Het wordt gebruikt in de basisopleiding voor nieuwe conducteurs en stationsmedewerkers en in de vervolgopleidingen voor medewerkers die al langer in dienst zijn. Naast de praktijklessen in het Train Station bestaat de anti-agressieopleiding uit een theoretisch klassikaal deel, zelfstudie-modules via de computer en een multimedia programma. Per maand zullen 200 NS medewerkers in het centrum getraind worden. Hoofddoelstellingen

Voor NS is het verbeteren van de sociale veiligheid een van de hoofddoelstellingen van het beleid.
Jaarlijks besteedt NS 45 miljoen Euro extra aan projecten ter verbetering van de sociale veiligheid.
Speciale opleidingen zijn onderdeel van dit programma. Daarnaast zijn ruim 800 extra conducteurs en treinsurveillanten in dienst genomen, zijn mobiele kaartcontrole teams opgericht en wordt het cameratoezicht op een groot aantal stations uitgebreid.