Business Software Alliance

Business Software Alliance waarschuwt deze maand 50 bedrijven na tips over illegaal softwaregebruik

Den Haag, 1 mei 2002 Deze maand valt er bij 50 bedrijven in Nederland een brief in de bus van de BSA. Daarin staat dat op basis van tips en daaruit voortvloeiend onderzoek, het vermoeden is gerezen dat er binnen het bedrijf wordt gewerkt met illegale kopieën van computerprogrammas van BSA-leden. De brief bevat een waarschuwing aan het management van die bedrijven en biedt hen de gelegenheid om zelf te onderzoeken om welke software het gaat en vervolgens stappen te ondernemen om deze software te verwijderen en legale kopieën aan te schaffen.

Reden niet gelijk tot actie over te gaan, maar eerst dit schriftelijke verzoek te doen, is dat de mogelijkheid bestaat dat het illegaal kopiëren en gebruiken van de software zonder medeweten van de bedrijfsleiding gebeurt.

In de afgelopen maanden is de BSA met haar 12 provinciën, 12 maanden campagne actief geweest in het hele land. In de maand mei richt de BSA haar pijlen op bedrijven in de provincie Flevoland.

De brieven die deze maand door de BSA worden uitgestuurd, zijn met name gebaseerd op tips die zijn binnengekomen bij de BSA-Hotline (0800 8998566) of via de BSA-website (www.bsa.nl), toen we actief waren in Noord- en Zuid-Holland en Noord-Brabant, aldus Mirjam van Avezaath, woordvoerster van de BSA. Er is duidelijk een verband te zien tussen onze lokale campagnes en het aantal bedrijven dat nu in die provincies wordt aangeschreven. Het onderzoeken van de tips vergt enige tijd, maar de BSA wil de kans dat bedrijven ten onrechte worden aangeschreven tot een minimum beperken.

Nederland bevindt zich in de Europese top tien van landen als het gaat om illegaal softwaregebruik. Ongeveer 40% van de zakelijke software wordt illegaal gebruikt in ons land. Dat percentage, in 1994 nog 64%, is de laatste jaren zeker gedaald, maar vergeleken met landen als Duitsland (28%), België (33%) en het Verenigd Koninkrijk (26%) is het nog steeds erg hoog. Alleen in Nederland vertegenwoordigt dit al een retailwaarde van meer dan 260 miljoen Euro.

For Additional Information:

Martijn Bruil
martijn_bruil@nl.bm.com
070-362 4861

Stichting BSA Nederland Postbus 1170 1000 BD Amsterdam Tel: 0800-899-85-66 Fax: 0165-59-97-10