Gemeente Rotterdam

Erasmusspeld voor directeur Centrale Discotheek R'dam

Rob Maas heeft tijdens de receptie ter gelegenheid van zijn afscheid als directeur van de Centrale Discotheek Rotterdam (CDR) de Erasmusspeld ontvangen uit handen van voormalig cultuurwethouder Hans Kombrink. De gemeentelijke onderscheiding wordt uitgereikt aan Rotterdammers die zich lange tijd op sociaal, cultureel, economisch of sportief gebied verdienstelijk hebben gemaakt voor de Rotterdamse samenleving.

In 1961 begon Rob Maas in een pand in de Witte de Withstraat met het uitlenen van lp's. Onder zijn leiding groeide dit initiatief uit tot de Centrale Discotheek Rotterdam, een toonaangevend instituut op het gebied van muziek. Veertig jaar na de oprichting beschikt de Centrale Discotheek Rotterdam over een collectie van meer dan 250.000 cd's en 300.000 lp's. Per jaar vinden meer dan 500.000 uitleningen plaats aan de 20.000 leden die de CDR telt.

Rob Maas is ook de drijvende kracht achter de samenwerking van de CDR en de bibliotheek. Sinds enkele jaren is de CDR in de Centrale Bibliotheek Rotterdam gehuisvest. In de bibliotheekwereld is de CDR een begrip geworden. Vrijwel alle bibliotheken in Nederland maken gebruik van de nieuwslijst met een opgave van nieuw verschenen cd's, de titelbeschrijvingen voor hun catalogussysteem en de collectie van in Rotterdam minder vaak geleende cd's.