BedrijfsautoRAI

2-5-2002

PACCAR maaktresultaat over eerste kwartaal 2002 bekend

PACCAR Inc heeft over het eerste kwartaal van 2002 een hogere netto winst geboekt dan in dezelfde periode van 2001, aldus Mark C. Pigott, chairman en chief executive officer van PACCAR.

De netto winst bedroeg $47,2 miljoen ($0,61 per verwaterd aandeel), 7% hoger dan de $44,3 miljoen ($0,58 per verwaterd aandeel) over het eerste kwartaal van 2001. De netto omzet, inclusief de opbrengst uit financiële dienstverlening, bedroeg 1,5 miljard dollar.

PACCAR boekt al 62 achtereenvolgende jaren winst, ondanks het cyclische karakter van de industrie. De markt onderkent de superieure kwaliteiten van Kenworth, Peterbilt, DAF en Foden trucks, aldus Pigott.

Wereldtruckmarkt
Het aantal orders in Noord-Amerika voor de totale industrie is de laatste paar maanden toegenomen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2001, merkt Mark Pigott op. Het lijkt er echter op dat met name vloten in de Verenigde Staten orders naar voren trekken, in verband met de strengere emissie-richtlijnen die op 1 oktober a.s. in de VS van kracht worden en duurdere motoren als gevolg hebben. Hoewel dit een positief effect kan hebben op de verkopen in het tweede en derde kwartaal van dit jaar, zou het vierde kwartaal er negatief door beïnvloed kunnen worden. Peterbilt en Kenworth verhogen hun productievolume in hun fabrieken in Noord-Amerika, als reactie op de gestegen vraag naar hun kwaliteitsproducten, wat tevens tot uiting komt in de groei van het marktaandeel.

DAF Trucks heeft haar marktaandeel in het zware segment (15 ton+) vergroot tot 13%, terwijl de totale truckmarkt in Europa in 2002 zon 15% lager ligt dan vorig jaar, toen bijna een record marktvolume werd genoteerd, aldus David Hovind, president van PACCAR Inc. De toonaangevende kwaliteit van DAF trucks werd in februari nog eens benadrukt, toen de onderneming de prestigieuze titel International Truck of the Year 2002 kreeg voor de LF-serie. DAF blijft werken aan een verdere versterking en uitbreiding van het dealernet in heel Europa.

Gematigde groei voor Financial Services
PACCARs Financial Services beheert een portefeuille van bijna 110.000 trucks en trailers met een totale activawaarde van $4,7 miljard. Daarin inbegrepen is PACCAR Leasing, een belangrijke full-service truck leasing onderneming in Noord-Amerika, met een portefeuille van 14.600 voertuigen.

De omzet in het eerste kwartaal bedroeg $105 miljoen, vergeleken met $120 miljoen in hetzelfde kwartaal van 2001. De winst voor belasting bedroeg $9,7 miljoen, een afname ten opzichte van de $11,7 miljoen in het eerste kwartaal van 2001, maar 39% hoger dan in het vierde kwartaal van 2001.

De PACCAR Financial Services ondernemingen ondersteunen op winstgevende wijze de verkoop van PACCAR producten wereldwijd, met innovatieve financieringsproducten, aldus Mike Tembreull, vice chairman van PACCAR Inc. Het aantal faillissementen onder vloten in de Verenigde Staten is afgenomen en de prijzen van gebruikte PACCAR trucks zijn met 10 tot 15% gestegen, hetgeen een positief effect heeft gehad op de activiteiten van financiële dienstverlening. PACCAR heeft nieuwe elektronische kredietprogrammas voor haar dealers geïntroduceerd, waarmee zij beter in staat zijn analyses te maken en transacties te verwerken.

PACCAR Winch, s werelds grootste fabrikant van industriële lieren, realiseerde vergelijkbare resultaten als in het eerste kwartaal van vorig jaar.

PACCAR Inc heeft wereldwijd een toonaangevende positie op het gebied van ontwikkeling, productie en service van kwalitatief hoogwaardige lichte, middelzware en zware trucks onder de merknamen Kenworth, Peterbilt, DAF en Foden. De onderneming is ook actief op het gebied van financiële dienstverlening en in de verkoop van onderdelen voor trucks. De onderneming, gevestigd in Bellevue in de staat Washington, produceert tevens industriële lieren onder de merknamen Braden, Gearmatic en Carco.

De aandelen van PACCAR worden verhandeld op de NASDAQ Stock Exchange onder de naam PCAR. De homepage van PACCAR kan worden gevonden onder www.paccar.com.