Openbaar Ministerie

Den Haag, 2 mei 2002 Eerste uitspraak in strafproces tegen piramidespelen

De rechtbank 's-Hertogenbosch heeft in het eerste strafproces met betrekking tot het organiseren van piramidespelen, de top van de organisatie van de organisatie van deze piramidespelen veroordeeld. De rechtbank oordeelt dat er in de organisatie van Eurostar Business Club en in die van de Freedom Travel Club sprake was van een gelaagde structuur, de piramidestructuur, die het in artikel 1a van de Wet op de kansspelen verboden spel zijn naam geeft.
Het binnen deze structuur door de verdachten behaalde voordeel bestond uit het verkrijgen van een deel van het inschrijfgeld van de nieuwe leden, aldus de rechtbank.
Het vonnis in de zaak tegen de hoofdverdachte, een 37 jarige man uit Hilversum, luidde 18 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Ook moet deze man aan vele benadeelden het inschrijfgeld voor deelname aan het spel terugbetalen. De officier van justitie heeft 12 maanden cel, waarvan 6 voorwaardelijk en een geldboete van ¤ 45.000 geëist. Twee medeverdachten kregen een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden en een taakstraf van 180 uur. Twee andere medeverdachten kregen een taakstraf van 80 uur.

Klik hier voor de tekst van het verkorte vonnis.