GRAFISCHE CULTUURSTICHTING

Gouden Ezelsoor

GOUDEN EZELSOOR 2002 VOOR KHALID BOUDOU

Het Gouden Ezelsoor 2002, een prijs van het Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen voor het best verkochte literaire debuut, is toegekend aan Khalid Boudou (1974, Tamsamane, Marokko) voor 'Het schnitzelparadijs'. Van het boek werden in de eerste zes maanden na verschijnen 10.542 exemplaren verkocht. De uitreiking van de oorkonde en de bijbehorende vijfduizend euro door KVGO-voorzitter Ad Molier vond plaats op 2 mei, tijdens Accolade 2002 in Museum Meermanno in Den Haag.
Hoewel het verkochte aantal exemplaren een belangrijk criterium is bij de toekenning van het Gouden Ezelsoor, is het niet zo dat de jury slechts behoeft te tellen. De jury kijkt ook of een inzending als een literair werk kan worden beschouwd en of toekenning van de prijs in overeenstemming is met de doelstelling (aanmoediging e.d.). 'Het schnitzelparadijs' is het verhaal van een jonge Marokkaan die als 'sopkop' in een Van der Valk-achtig etablissement (De Blauwe Gier) werkt. In het juryrapport wordt gesproken over een goed, zeer beeldend, eigentijds, dynamisch en intelligent taalgebruik en over een boek als een wervelwind, snel en geestig. Daarnaast spreekt de jury de verwachting uit dat het debuut van Khalid Boudou een vervolg zal krijgen. Khalid Boudou is een goed observator, hij is origineel en speelt met taal.
De vertaalrechten van 'Het schnitzelparadijs' zijn inmiddels verkocht in Italië, Amerika en Duitsland (het boek verscheen in maart 2001) en ook de filmrechten zijn verkocht.

'Het schnitzelparadijs', Vassallucci, Amsterdam, 2001; ISBN 90 5000 317 6

FOTO
Een foto van de prijsuitreiking wordt op verzoek toegezonden.

NADERE INLICHTINGEN
Lex Spaans, Vassallucci (020-6230270)
Alwin van Steijn (Grafische Cultuurstichting, 020-5435413)


02 mei 02 15:00