Telefoon 071 - 5459800
Fax 071 - 5459326
Afkomstig van: Verboon, Yvette
Datum: 2 mei 2002


Rattenvallen met lokaas gestolen Leiden
Tussen maandag 29 april middernacht en woensdag 1 mei 13.30 uur zijn twaalf rattenvallen gestolen. De vallen met lokaas waren uitgezet op de Kanaalweg en werden daar vandaan weggenomen. Het lokaas bevat een poeder genaamd Bromadiolon. Het is een bloedverdunnend middel en daardoor gevaarlijk voor kinderen of huisdieren. De vallen zijn groen van kleur en circa 40 cm lang. De politie is op zoek naar getuigen van de diefstal. Zij kunnen contact opnemen met de politie in Leiden, telefoonnummer 0900 8844.

Geld, bankpas en pincode weggenomen Schoonhoven
De politie in Schoonhoven waarschuwt bewoners voor een babbeltruc en met name bejaarden van woningen aan het Lommerijk en aan de Oranjeplaats waarbij een onbekende man zich de woning inpraat en vervolgens een bankpas en pincode van de bewoner wegneemt. Een 85-jarige bewoonster aan het Lommerijk heeft aangifte gedaan van diefstal van haar bankpas en pincode. Op woensdag 24 april belde omstreeks 14.00 uur bij de woning een man aan die zich voordeed als verwarmingsmonteur. Nadat hij in de woning was binnengelaten wist hij met een babbeltruc geld, een bankpas en pincode weg te nemen. Een andere bewoonster van 83 jaar aan het Lommerijk heeft ook aangifte gedaan. De bewoonster werd maandag 29 april telefonisch benaderd, waarna naar haar bankpas en pincode werd gevraagd. De bewoonster vertrouwde het niet en heeft vervolgens opgehangen. Op donderdagmorgen 2 mei werd een bejaarde vrouw van een woning aan de Oranjeplaats telefonisch benaderd. De onbekende man vroeg eveneens naar haar bankpas. Het contact werd verbroken toen de bewoonster niet inging op het gesprek. De politie waarschuwt voor deze wijze van diefstal van bankpas en pincode waarbij de man zich als medewerker van diverse bedrijven voordoet. Mogelijk dat meerdere bejaarden op dezelfde manier benaderd worden. De politie adviseert om bij twijfel of bij een verdachte situatie contact op te nemen met de huismeester of met de politie in Schoonhoven, telefoonnummer 0900 8844. Het gaat hierbij om een netjes geklede blanke man van 30 à 40 jaar, 1.75 m en (donker)blond haar. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal.

Op vakantie? Meld het de politie! Oegstgeest, Sassenheim, Warmond
De vakantietijd is aangebroken. Veel mensen zullen voor langere tijd hun woning onbewoond achterlaten als zij elders in binnen- of buitenland van vakantie genieten. Ook tijdens afwezigheid van de bewoners wil de politie voor de mensen klaar staan door een oogje in het zeil te houden. Wanneer vakantiegangers zich bij de politie afmelden, zal de politie een aantal maal de woning bezoeken en controleren. Bij onregelmatigheden of bijzonderheden wordt een contactpersoon gewaarschuwd. Door op het politiebureau de afwezigheid te melden, kunnen mensen aangeven van deze service gebruik te willen maken.

Natuurlijk kan iedereen die op vakantie gaat zelf ook al een paar eenvoudige maatregelen treffen. Het is het beste om, ook als er niemand thuis is, de woning er toch 'bewoond' uit te laten zien. Dat de bewoners weg zijn, mogen familie en buren best weten. Maar het is onverstandig de inbreker op een idee te brengen.
Daarom deuren en ramen natuurlijk goed afsluiten, maar de overgordijnen kunnen beter open blijven. Als vanaf de straat te zien is dat alle planten op de huiskamertafel zijn gezet, dan kan iedere voorbijganger bedenken dat de bewoners op vakantie zijn.
Wanneer toch al een afspraak wordt gemaakt voor het water geven van de planten of het verzorgen van huisdieren, kan die kennis meteen gevraagd worden ook de brievenbus te legen. De post kan het beste worden opgestapeld op een plaats die vanaf buiten niet te zien is.
Een lamp met een tijdschakelaar wekt 's avonds de indruk dat er mensen thuis zijn. Verder kan het voor een inbreker heel makkelijk zijn in te klimmen als de rolcontainer of de ladder al min of meer klaar staan. Om zo min mogelijk gelegenheid te geven, kunnen dergelijke zaken maar beter worden opgeborgen. En denk ook even aan de telefoonbeantwoorder. Voor bellers met minder goede bedoelingen kan de mededeling dat de familie de komende weken op vakantie is, een prachtige uitnodiging zijn.
De politie wil er met dit project aan bijdragen dat vakantiegangers bij terugkomst alles weer in goede orde aantreffen.

Openingstijden politiebureaus
Oegstgeest, Rhijngeesterstraatweg 33, maandag t/m vrijdag van 08.30 12.30 uur en maandag en vrijdag van 13.00 17.00 uur.
Sassenheim, Menneweg 53, maandag t/m zaterdag van 08.30 12.30 uur.
Warmond, Herenweg 109, maandag, woensdag en vrijdag van 10.00 12.00 uur.

Noot voor de redactie /