THE ECONOMIST

The Economist presenteert rapport over Nederland


- Persbericht -

The Economist presenteert rapport over Nederland: Gordijnen dicht voor poldermodel

Amsterdam, 2 mei 2002 - Vandaag heeft het gerenommeerde internationale opinieblad The Economist 'Model makers' gepresenteerd, een uitgebreid rapport over het huidige economische en politieke klimaat in Nederland. John Peet, auteur van het artikel, zet vraagtekens bij het zo bejubelde Nederlandse poldermodel van consensus en samenwerking. Peet stelt dat de pragmatische houding van Nederland en niet zozeer het poldermodel ten grondslag ligt aan het politieke en economische succes. Het eerste exemplaar van het onderzoek is vandaag in de Beurs van Berlage overhandigd aan mevrouw A. Jorritsma-Lebbink, demissionair Minister van Economische Zaken en Vice-Premier.

Peet vraagt zich af of het enthousiasme rond het internationaal zo geprezen poldermodel wel terecht is. In zijn analyse concludeert hij dat de Nederlandse economische cijfers niet zo goed zijn als ze in eerste instantie lijken. Ook geeft hij aan dat de complexe Nederlandse politiek veel minder voorspelbaar is geworden door de komst van Pim Fortuyn. Verder concludeert Peet dat het Nederlandse pragmatisme, eerder dan de zo vaak genoemde tolerantie, ten grondslag ligt aan de Nederlandse successen van de laatste jaren. Ondanks deze kritische analyse is er geen reden voor Nederlandse onzekerheid, want 'Nederland heeft de wereld nog steeds veel te leren', aldus Peet.

Het is ruim 15 jaar geleden dat The Economist voor het laatst zo grondig de Nederlandse economische en politieke situatie onder de loep nam. Het veertien pagina's tellende rapport zit in The Economist van deze week, die vrijdag 3 mei in de verkoop gaat.

Wereldwijd lezerspubliek
The Economist is een invloedrijk internationaal opinieweekblad met een oplage van ongeveer 840.000 verspreid over meer dan 180 landen. The Economist bespreekt sinds 1843 onderwerpen op het snijvlak van business en politiek. Het blad wordt wereldwijd door vooraanstaande politici en managers gelezen.

INFORMATIE
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Eileen Wise
PR Manager
The Economist
EileenWise@economist.com
+44 (0)2 07 576 1046

John Peet, auteur van het rapport
JohnPeet@economist.com
+44 (0)2 07 830 7155


02 mei 02 12:57