Gemeente Amsterdam


---

FNV schept verwarring over verzelfstandiging GVB

De wethouder Bedrijven, Hester Maij en de directeur Gemeentevervoerbedrijf, Gert-Jan Kroon reageren vandaag in een open brief aan de FNV en ABVA/KABO op een door de vakbond op 17 april gepubliceerd standpunt over verzelfstandiging van het GVB.

In de brief stellen Maij en Kroon dat de FNV externe verzelfstandiging van het GVB en marktwerking in het openbaar vervoer door aanbesteding op een verwarrende manier op één hoop gooit.
De FNV stelt onder meer dat verzelfstandiging van het GVB een voorbereiding is voor latere privatisering. Daar gaat het echter nu niet om en dat is ook niet de bedoeling. Het omvormen van het GVB tot een NV, met de gemeente als enige aandeelhouder, heeft maar één hoofddoel: het bedrijf de mogelijkheid te bieden om beter te gaan presteren. Verzelfstandiging van het GVB is geen voorbereiding voor latere privatisering of openbare aanbesteding. Het standpunt van de FNV betekent in feite dat het bedrijf in gijzeling wordt genomen om in Den Haag iets af te dwingen: het tegenhouden van openbare aanbesteding.
Verder verbazen de schrijvers van de brief zich erover dat de FNV voor zakelijke verhoudingen is tussen vervoerbedrijf en politiek, maar dit schijnbaar niet netjes juridisch wil regelen. Ook staat in de tekst van de FNV over de juridische structuur een aantal 'slordigheden'.

Amsterdam, 1 mei 2002 Stefan Rutte

^


-

© gemeente Amsterdam - 2-05-2002