Korps: Friesland, plaats: Friesland 2-05-2002
Politieberichten 1/ 5 (13.00 uur) t/m 2/5 (07.00 uur)

Leeuwarden: verdachte gepakt voor verschillende straatroven Uit het onderzoek naar de 39-jarige verdachte, die vrijdag 26 april om 00.45 uur in de Reigerstraat werd aangehouden (zie ook de politieberichten van 25 april 13.00 tot 26 april 07.00), blijkt dat hij verantwoordelijk is voor nog een aantal andere straatroven in Leeuwarden. Dit betreft een straatroof met geweld op 22 april op de Paardepijp. Hier heeft de verdachte een 29-jarige vrouw uit Leeuwarden op een fiets aangesproken. De verdachte vroeg om geld. Toen zij haar portemonnee pakte, hij vroeg om 0,25 eurocent, pakte hij de portemonnee. Een tweede verdachte gaf haar een stomp tegen de borst. De vrouw heeft de eerste verdachte positief herkend. Het onderzoek naar de tweede verdachte loopt nog. Op 16 april werd een 20-jarige inwoner van Leeuwarden op de Tweebaksmarkt beroofd van een gsm en van 25 euro. Ook deze aangever heeft de 39-jarige verdachte herkend door middel van de spiegelconfrontatie. Op 11 april werd gepoogd een 23-jarige inwoner van Leeuwarden, eveneens op de Tweebaksmarkt, onder bedreiging van een stiletto, te beroven. Ook dit slachtoffer heeft de verdachte positief herkend. De verdachte is afgelopen maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris en zit nog vast. De politie onderzoekt of nog meer straatroven in verband kunnen worden gebracht met de verdachte.

Suwald: illegaal wapen in beslag genomen: stroom afgetakt Woensdagochtend heeft de politie een onderzoek ingesteld in een boerderij aan De Warren. De politie had een melding gekregen dat zich in het pand een illegaal wapen zou bevinden en dat er illegaal stroom werd afgetapt. Ter plaatse werd geconstateerd dat er een illegale stroomaftakking in de woning aanwezig was. Het NUON is in kennisgesteld en heeft aangifte gedaan. Uit nader onderzoek blijkt dat al vanaf juli 2000 illegaal stroom is afgetapt aangezien op die datum de elektriciteitsmeter in verband met fraude werd verwijderd. De NUON heeft nog een behoorlijke vordering staan en heeft de watermeter uit de woning gehaald, ook is de grondkabel doorgeknipt. Tevens werd in de woning een illegaal vuurwapen aangetroffen, dit is in beslag genomen. De 49-jarige inwoner was niet thuis, maar het onderzoek naar de man wordt voortgezet.

Drachten: inbraak in woning
Dinsdag tussen 09.15 uur en 22.15 uur is er ingebroken in een woning aan de Baansend. Een 27-jarige inwoner van Drachten heeft aangifte hiervan gedaan. Weggenomen uit de woning een tv en een gourmetstel. Geen braaksporen aangetroffen.

Appelscha: diefstal uit auto
Op woensdag tussen 11.30 uur en 12.45 uur is ingebroken in een personenauto. Deze auto stond geparkeerd op een parkeerplaats op het klinkerweggetje tussen Oude Willem en Wateren in de bossen van Appelscha. Het slot van het linkervoorportier is geforceerd. Weggenomen uit de auto een frontje van de radio en een radardetector. Tevens is getracht de radio weg te nemen, wat niet gelukt is. Aangifte is gedaan door een 50-jarige inwoner van Arnhem.

Leeuwarden: belediging van een ambtenaar in functie Woensdag omstreeks 14.00 uur reden twee politiefunctionarissen op de Voorstreek. Het was druk. Op en gegeven moment zagen de politiefunctionarissen toen ze ter hoogte van een manspersoon waren, deze man bukte en op gelijke hoogte met hen kwam. De politiemensen zagen dat de man hen aankeek en tevens zagen zij dat hij met de duim en zijn wijsvinger een gebaar maakte alsof hij een pistool in zijn hand hield. Hij richtte het denkbare pistool in de richting van de politiemensen. De persoon, een 16-jarige inwoner van Leeuwarden is aangehouden en overgebracht naar het bureau. In overleg met Justitie zal proces verbaal worden opgemaakt.

Sneek: aanrijding met letsel en doorrijden
Woensdag omstreel 03.45 uur vond een aanrijding plaats op de Leeuwarderweg. Een 26-jarige bromfietsbestuurder uit Leeuwarden reed op de parallelweg van de Leeuwarderweg. Bij de kruising van de weg bij de grasdrogerij, kwam een Honda Civic CRX de hoek om. Door deze manoeuvre moest de bromfietser uitwijken en kwam ten val. Daarbij verrekte hij zijn kniebanden en er ontstond krasschade aan de bromfiets. De bestuurder van de Honda is doorgereden zonder zijn identiteit achter te laten.

Dokkum: winkeldiefstal
Woensdag omstreeks 14.45 uur werd in een kledingzaak aan de Waagstraat aangehouden voor winkeldiefstal een 15-jarige inwoonster van Damwoude. Zij wilde een truitje wegnemen , zonder deze te betalen. Afhandeling via bureau Halt. Aangifte is gedaan door een 21-jarige medewerkster van de winkel uit Dokkum.

Nes: winkeldiefstal
Woensdag omstreeks 14.30 uur werd een 13-jarige inwoonster van Hurdegaryp voor winkeldiefstal aangehouden in een drogisterij. Zij had een rol snoep weggenomen zonder te betalen. De zaak wordt afgehandeld via bureau Halt. Aangifte is gedaan door een 26-jarige medewerkster van de winkel.

Sneek: winkeldiefstal
Op woensdag omstreeks 14.40 uur zijn door een 53-jarige beveiligingsmedewerker uit Rijswijk in een warenhuis aan de Oosterdijk 4 personen aangehouden voor winkeldiefstal. Het betreft een 19-jarige inwoonster van Sneek, een 40-jarige inwoonster van Sneek, een 17-jarige woonplaats onbekend en een 19-jarige inwoner van Heerhugowaard. Deze personen vielen op door hun koopgedrag in de winkel. Ze zijn aangehouden en overgebracht naar het bureau in Sneek. Diverse zaken zijn inbeslag genomen. De goederen zijn afkomstig uit een 4-tal winkels in Sneek. De verdachten zijn in verzekering gesteld. Het onderzoek wordt voortgezet.

Drachten: diefstal beurs kleedkamer
Op woensdag tussen 18.45 uur en 20.00 uur is vanuit een kleedkamer van een sportcomplex aan de Sportlaan een beurs weggenomen. In de beurs zat wat kleingeld, rijbewijs en passen. Aangifte is gedaan door een 31-inwoonster van Drachten.

Drachten: zakkenrollerij
Op woensdag tussen 15.30 uur en 15.45 uur is de portemonnee van een 49-jarige inwoonster van Bakkeveen gerold. Zij liep in het centrum van Drachten. In een speelgoedwinkel betaalde zij bij de kassa en deed de portemonnee weer in de tas. Een manspersoon stond schuin achter haar. Op een gegeven moment voelde de vrouw iets aan haar tas. Van te voren had ze de ritssluiting dicht gedaan en nu stond de ritsluiting geopend Toen ze in een andere speelgoedzaak wilde afrekenen, bemerkte de aangeefster dat haar portemonnee weg was. In de portemonnee zat wat kleingeld en bankpasjes.

Hurdegaryp: rijden zonder rijbewijs
Op woensdag omstreeks 15.38 uur werd op de Reidmosk de bestuurster van een personenauto gecontroleerd. Bij controle bleek zij niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. De bestuurster is een 22-jarige inwoner van Hurdegaryp. Tegen haar wordt proces verbaal opgemaakt voor rijden zonder rijbewijs.

Leeuwarden: poging doodslag cq moord
Op woensdag omstreeks 17.33 uur komt een melding binnen, dat in de Ayttasteeg een gewonde man zou liggen. Op de plaats lag een man met op het eerste gezicht twee steekwonden. Eén in de hals en één in zijn bil. De man, een 25-jarige inwoner van Heerenveen is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Na verkregen informatie van getuigen werden op de Wiebrand de Geeststraat aangehouden, een 19-jarige inwoner van Drachten en een 30-jarige inwoner van Burgum. Bij de aanhouding werd een mes in een foedraal aangetroffen en één van de verdachten had bloedsporen op zijn handen. De verdachten zijn geboeid overgebracht naar het bureau. De verdachten zijn in verzekering gesteld en het onderzoek wordt voortgezet.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Op woensdag omstreeks 17.00 uur werd door een 32-jarige inwoner van Rijswijk in een warenhuis aangehouden, een 16-jarige inwoner van Steenwijk en een 26-jarige inwoner van Steenwijk. Het warenhuis is gevestigd op de Nieuwestad. Na onderzoek bleek de 16-jarige de diefstal te hebben gepleegd. Hij had 2 trainingspakken en een rugtas weggenomen, zonder deze te betalen. Aangifte is gedaan door de 32-jarige. Tegen verdachte is proces verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: rijden zonder rijbewijs
Op woensdag omstreeks 19.35 werd een 30-jarie automobilist uit Zaandam gecontroleerd op de Elzenstraat. Bij controle bleek de man geen rijbewijs te hebben. Ook gaf de man in eerste instantie een valse naam op. Tegen de verdachte wordt proces verbaal opgemaakt voor rijden zonder rijbewijs en opgeven valse naam.

Drachten: rijden onder invloed
Op donderdag 01.56 uur werd een 41-jarige automobilist uit Drachten gecontroleerd op de Splitting. Adem rook naar alcohol en op bureau blies hij 305 ugl. Proces verbaal wordt opgemaakt en tevens een rijverbod van 2 uur.

Sondel: rijden onder invloed
Op donderdag omstreeks 04.40 werd een 22-jarige automobilist uit Lemmer gecontroleerd op de Suderseewei. Op bureau blies hij 585 ugl., goed voor een rijverbod van 6 uur. Tegen verdachte is proces verbaal opgemaakt en tevens is zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: openlijke geweldpleging en aanhouding verdachten Op dinsdag omstreeks 21.10 uur reed een 25-jarige inwoner van Leeuwarden, een medewerker van politie Friesland, na diensttijd, als bestuurder van een personenauto over de Groentemarkt. Bij de kruising van de Groentemarkt en de Peperstraat minderde hij vaart. Uit de richting van de Oosterstraat kwamen twee mannen aanlopen. De bestuurder stopte, omdat hij dacht dat de personen over zouden steken. Vervolgens zag de 25-jarige bestuurder dat één van de twee met een klap zijn handen op de linkervoorkant van de auto plaatste. Tevens werd hij aangesproken en de andere persoon sloeg ook op de auto. De bestuurder wilde wegrijden, maar bemerkte dat één van de twee probeerde het rechterportier te openen. De bestuurder stopte weer en stapte uit. De twee verdachten reageerden vervolgens erg agressief. Er kwam een derde persoon bij en deze was ook agressief. De bestuurder in ingestapt en weggereden. Later konden in aanwezigheid van de aangever in de Doelensteeg en vlak in de buurt 3 verdachten worden aangehouden. Te weten: een 19-jarige inwoner van Arnhem, een 24-jarige inwoner van Leeuwarden en een 18-jarige inwoner van Leeuwarden.

Bureau Communicatie tel: 058 880 8272