Gemeente Rotterdam

UEFA-beker tentoongesteld in Stadhuis

Op woensdag 8 mei wordt in het Feijenoord Stadion de finale om de UEFA-cup gespeeld. Als gastheer van deze finale heeft de gemeente Rotterdam deze weken de UEFA-beker in bezit. Om burgers de gelegenheid te geven de UEFA-beker van dichtbij te bekijken zal deze enkele dagen in het stadhuis van Rotterdam, Coolsingel 40, worden tentoongesteld.

Tentoonstellingsdata zijn:
Donderdag 2 mei van 9.00-17.00 uur
Vrijdag 3 mei van 9.00-17.00 uur
Maandag 6 mei van 9.00-17.00 uur
Dinsdag 7 mei van 9.00-12.00 uur

UEFA-cup beker
De beker waarom de beide finalisten strijden weegt maar liefst 15 kilo en is de zwaarste UEFA-trofee. De beker is 65 cm. groot en gemaakt van zilver. Het ontwerp en de uitvoering is van de Bertonie-werkplaats in Milaan. Op de beker strijden een groep spelers om een aantal ballen. Daarbij ondersteunen zij de achthoekige beker die is versiert met het UEFA-embleem en de vlaggen van de landen die lid van de UEFA zijn. In feit ondersteunen zij de achthoekige beker die rijkelijk versierd is met het UEFA-embleem en de vlaggen van de landen die lid van de UEFA zijn. Ook zijn alle namen van UEFA-cup winnaars (31 in totaal) zijn op de beker bevestigd. Het origineel blijft van de UEFA totdat een club deze drie keer op rij of vijfmaal in totaal heeft gewonnen. Feyenoord won de UEFA-beker in 1974.

Rotterdam 'City of Sports'
Met deze finale wil Rotterdam zich nog nadrukkelijker profileren als 'City of sports'. Met jaarlijkse evenementen als bijvoorbeeld de Marathon, CHIO, ABN/AMRO tennistoernooi en het tweejaarlijkse Worldporttournament alsmede incidentele evenementen zoals Daviscup Tennis, EURO2000 of Champions Trophy wordt hieraan invulling gegeven. EURO2000 heeft aangetoond dat internationale sportevenementen ook economisch zeer aantrekkelijk voor de stad kunnen zijn. Toen is door voetbalbezoekers voor ruim ¤ 42 miljoen in Rotterdam uitgegeven.