Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

Persbericht en aankondiging

Lezing: Hitler's Black Victims

Lezing van dr. Clarence Lusane
In het Verzetsmuseum te Amsterdam

De Amerikaanse journalist en politicoloog dr. Clarence Lusane heeft onderzoek gedaan naar de uiteenlopende ervaringen van de zwarte bevolking in Nazi-Duitsland en in bezet gebied. De ervaringen van deze groep zijn tot op heden onderbelicht gebleven. Lusane gaat in zijn lezing in op de situaties in de concentratiekampen, hun rol in het verzet, de Nazi-propaganda, de oorlog tegen jazz en de door de Nazi's ingezette sterilisatiecampagne. Uit Lusane's onderzoek blijkt dat het beleid van Nazi-Duitsland ten aanzien van deze groep paradoxaal was. Enerzijds werden zij ingezet voor vormen van entertainment en propaganda. Anderzijds wilden de Nazi's jazz verbannen en werden velen gevangen gezet in verschillende types concentratiekampen.

De lezing van Lusane wordt ingeleid door prof. dr. Alex van Stipriaan Luïscius, hoogleraar geschiedenis niet-westerse samenlevingen, die ook de navolgende discussie leidt.

Clarence Lusane heeft zijn onderzoeksresultaten beschreven in zijn boek Hitler's Black Victims: the Historical Experiences of Afro-Germans, European Blacks, Africans, and African Americans in the Nazi Era. Het boek wordt dit voorjaar uitgegeven door Routledge in de Verenigde Staten. Pas volgend jaar zal het boek in Groot-Brittannië verkrijgbaar zijn. Op 2 mei is het boek speciaal voor bezoekers van genoemde lezing ter inzage / te koop. Een samenvatting van het boek staat op www.lbr.nl/nieuws/boeklusane.html.

De Engelstalige lezing vindt plaats op donderdag 2 mei in het Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61, Amsterdam.
Aanvang 19.30 uur, zaal open 19.00 uur. Toegang is gratis.

Reserveren bij het Verzetsmuseum wordt sterk aanbevolen, via e-mail: info@verzetsmuseum.org of telefonisch: 020 - 6202535. Zie
www.verzetsmuseum.org voor een routebeschrijving.

Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met het LBR, Aranka Kellermann, via e-mail: info@lbr.nl of telefonisch: 010 - 2010201 (zie ook www.lbr.nl), of met het Verzetsmuseum Amsterdam, Marjolein Marreveld, via e-mail marreveld@verzetsmuseum.org of telefonisch 020 - 6202535.

Deze lezing is georganiseerd door het LBR (Landelijk Bureau ter bestrijding van
Rassendiscriminatie) in samenwerking met het Verzetsmuseum Amsterdam. Met dank aan de Vereniging SANKOFA en het Landelijk Platform Slavernijverleden.