Gemeente Rotterdam

Programma hommage aan Toonder

Op 2 mei wordt de Nederlandse schrijver en striptekenaar Marten Toonder 90 jaar. Dit is reden voor de gemeente Rotterdam om de in deze stad geboren en getogen kunstenaar te eren met een speciaal programma en een blijvend gedenkteken in de vorm van een kunstwerk. De gemeente houdt rekening met de wens van Marten Toonder om niet alles op één dag te laten plaatsvinden. Op 2 mei vinden in het Bibliotheektheater verschillende activiteiten plaats. Het kunst-werk wordt op 12 juli onthuld.

Programma 2 mei
Burgemeester Opstelten spreekt de jarige toe op 2 mei tijdens een bijeenkomst in het Bibliotheektheater. Uitgeverij De Bezige Bij presenteert een jubileumboek met essays van schrijvers zoals Jan Wolkers en Marcel Möring en met tekeningen die gemaakt en geselecteerd zijn door Toonder. Verder staat de uitreiking van de Marten Toonder / Geertjan Lubberhuizenprijs van de stichting PAN op het programma. Dit jaar wordt de prijs voor literaire prozadebuten door Marten Toonder uitgereikt aan schrijfster en journaliste Joyce Roodnat voor haar roman "'t is zo weer nacht". De bijeenkomst wordt gehouden van 15.00 uur - 17.00 uur.

Onthulling van het beeld
De Rotterdamse kunstenaarsgroep de Artoonisten ontwierp in opdracht van de gemeente en het Centrum Beeldende Kunst een beeld dat een blijvend eerbetoon moet worden aan Marten Toonder. Het beeld krijgt een plaats naast station Blaak, nabij de Gemeentebibliotheek. De fundering voor het bijna zes meter hoge kunstwerk is al gelegd. Op 12 juli zal burgemeester Opstelten het beeld onthullen.
Bovendien is in het Centrum Beeldende Kunst een bijzondere tentoonstelling over onbekende en bijzondere tekeningen van Toonder te zien.
Het kunstwerk is een ontwerp van de Artoonisten waarin, in overleg met Toonder, enkele wijzigingen zijn aangebracht. Het beeld bestaat uit een klavervormige granieto bank waarop vier bronzen beelden tronen. Het zijn kunstzinnige bewerkingen van vier bekende figuren uit de Toonder strips: markies De Cantecler, burgemeester Dickerdack, professor Sickbock en de kunstenaar Terpen Tijn.