TUI Nederland 'live' met OneWorld XE van J.D. Edwards

OneWorld optimaliseert financiële processen en klantenservice

Baarn, 2 mei 2002 - TUI Nederland, de grootste reisonderneming van Nederland, heeft sinds 5 november 2001 OneWorld XE van J.D. Edwards als ERP-systeem in gebruik. De flexibele koppeling tussen front en back office systemen en de gebruiksvriendelijkheid van het systeem waren voor TUI belangrijke redenen voor de keuze voor OneWorld

Tender
Begin 2000 werd door TUI Nederland een tender uitgeschreven voor een ERP-systeem. Redenen daarvoor waren de toenemende vraag van de klant naar flexibiliteit in aanbod en service, de invoering van de Euro en de beperkingen van het oude systeem. Halverwege het jaar werd een aantal ondernemingen waaronder J.D. Edwards, uitgenodigd een gerichte presentatie te geven op basis van een aantal specifieke TUI-eisen en -scenario's. Na een aantal wokshops, interviews en meetings is in november 2000 een besluit genomen over het meest geschikte softwarepakket. De keuze viel op OneWorld.

Bij de keuze van de software hebben de eindgebruikers een belangrijke rol gespeeld. Uiteindelijk is de keuze gemaakt op basis van de flexibiliteit, integratie en gebruiksvriendelijkheid van het systeem, de uitstraling en het commitment van de vertegenwoordigers van de softwareleveranciers, en het 'alles in één principe'. "De specifieke keuze voor één leverancier van zowel software als services is voor mij van groot belang. Met één aanspreekpunt voorkom je ellenlange discussies, werkgroepen en het afschuiven van verantwoordelijkheden", vertelt Martin Minkenberg, projectmanager bij TUI.

Gebruiksvriendelijkheid
De flexibiliteit van de software op het gebied van interfacing en personalisatiemogelijkheden voor de gebruikers werden door OneWorld het best gedekt. De gebruiksvriendelijkheid van OneWorld komt ook tot uiting in het gemak waarmee interfaces kunnen worden ontwikkeld. "We hebben nu interfaces voor bijvoorbeeld het reisbureausysteem, het touroperatingsysteem, de kruisverbanden daartussen, voor het inkomende toeristensysteem en voor het betalingsverkeer. Voor een groot deel zijn die door onze eigen mensen ontwikkeld. Na een korte training en wat initiële ondersteuning door J.D. Edwards kunnen onze systeembeheerders deze klus gemakkelijk zelf aan", aldus Minkenberg.

Implementatie
De invoering van OneWorld is door een eigen TUI-projectteam begeleid. Werkgroepen hebben in het eerste kwartaal van 2001 het project uitgewerkt en specifieke eisen vastgelegd. In dezelfde periode zijn ook de potentieel meest intensieve gebruikers opgeleid in de generieke mogelijkheden van de J.D. Edwards software. Daarnaast zijn in deze periode de eerste systeembeheerders opgeleid en zijn in samenwerking met J.D. Edwards de eerste interfaces met diverse andere systemen ontwikkeld. Na de inrichting van een prototype zijn twee pilots uitgevoerd. In augustus 2001 is de laatste acceptatietest uitgevoerd en in september zijn uiteindelijk 140 eindgebruikers in workshops algemeen bekend gemaakt met het nieuwe softwaresysteem. Tijdens daaropvolgende terugkomdagen werden specifieke cases uit de eigen praktijk behandeld.

Minkenberg: "De projectleiders
waren allemaal vrijgesteld. We hebben bewust gekozen voor het opleiden van onze eigen beheerders en hebben zo weinig mogelijk externe consultants bij het project betrokken. Hierdoor hebben we volledige duidelijkheid én verantwoordelijkheid over onze systeemeisen. Daarnaast hebben we ook zelf kennis kunnen opbouwen, waardoor de continuïteit van het systeembeheer beter is gewaarborgd. Uiteraard vergt een volledig nieuw systeem enige tijd voordat het optimaal draait en wordt gebruikt. Nu, na 6 maanden live, loopt het gebruik van het systeem goed. Ik denk dat er nog wel een maand of 5, 6 overheen gaan alvorens het systeem helemaal optimaal draait en gebruikt wordt. Het is in ieder geval goed om te merken dat gebruikers geregeld enthousiast zelf melding maken van nieuwe gebruiksmogelijkheden."

Over TUI Nederland
TUI Nederland maakt onderdeel uit van de World of TUI, de paraplu waaronder 200 vooraanstaande reisorganisaties uit zestien landen samenwerken. TUI Nederland is de grootste reisonderneming van Nederland met ruim 2000 medewerkers en een omzet van circa 1,0 miljard euro. De aandelen van TUI Nederland zijn voor 91% in handen van de transport- en toerismedivisie van het Duitse concern Preussag AG. De KLM bezit de resterende 9%.

TUI Nederland is actief op het gebied van touroperating, reisbureaus, inkomend toerisme, en groepsreizen. Naast de merken Holland International, Arke Reizen en KRAS SterVakanties behoort een groot aantal kleinere reisorganisaties met een gespecialiseerde product/marktcombinatie tot het concern. In 2001 boekten zij gezamenlijk 1,3 miljoen vakantiegangers. Verder exploiteert TUI Nederland enkele websites, waarop reizen op een eenvoudige, snelle en betrouwbare wijze kunnen worden geselecteerd en geboekt. Meer informatie is te vinden op: www.tui.nl.

Over J.D. Edwards
J.D. Edwards is toonaangevend leverancier van ondernemings- en business-to-business software en services. Organisaties kunnen daardoor nauw samenwerken met toeleveranciers, klanten en andere zakenpartners. Dit bedrijfsmodel is bekend onder de naam Collaborative Commerce (C-Commerce). Het aanbod van J.D. Edwards C-Commerce bestaat uit een zeer complete bundel applicaties voor Enterprise Resource Planning (ERP), Supply Chain Planning en Supply Chain Executie, Customer Relationship Management (CRM) en kennismanagement. Het biedt interoperability-technologie om computerplatforms en -applicaties binnen en tussen ondernemingen beter met elkaar te verbinden. Daarnaast omvat het een aantal instrumenten voor business process integration. Door een aantal partnerships met andere leidende technologiebedrijven biedt J.D. Edwards ook oplossingen voor onder andere e-procurement, marketplace management en professional services automation.
Het hoofdkantoor is gevestigd in Denver,
Verenigde Staten, de Nederlandse vestiging bevindt zich in Baarn. Meer informatie vindt u op de website: http://www.jdedwards.nl