ChristenUnie


Geen mini-CDA en geen maxi-SGP Donderdag 2 Mei 2002 - 18:40

De doelstelling van de ChristenUnie is om de bestaande wetgeving inzake abortus en euthanasie en het homohuwelijk terug te draaien, aldus Kars Veling vandaag in Nunspeet. Dat vraagt om stevige oppositie of om werken aan een doorbraak in de coalitie: Een politieke partij is er om invloed uit te oefenen. En als de ChristenUnie méér invloed uit kan oefenen in de coalitie kan ik het niet verantwoorden om te kiezen voor een comfortabele plaats in de oppositie. Hij benadrukt dat zijn partij principieel verschilt van het CDA dat niet meer wil tornen aan bestaande wetgeving op ethisch terrein - en van de SGP die als vanzelfsprekend kiest voor een veilige plaats in de oppositiebanken.

De fusie van RPF en GPV plaatst de ChristenUnie voor nieuwe vragen. De unie wordt genoemd als mogelijke coalitiepartner en dat maakt een bezinning over de inzet van de ChristenUnie bij eventuele onderhandelingen nodig. Kars Veling: De inzet van de ChristenUnie is de inhoud van het verkiezingsprogramma. Dat is geen vaag verhaal van compromissen in eigen huis, maar dat is een uitgesproken christelijk programma.

Het CDA probeert de verschillen met de ChristenUnie te minimaliseren, terwijl de SGP probeert de verschillen te maximaliseren. Ik stel voor om de ChristenUnie op te heffen als Jan Peter Balkenende met de verkiezingsprogrammas in de hand kan aantonen dat de verschillen tussen CDA en ChristenUnie ècht zo klein zijn als hij zondagavond in Netwerk beweerde, aldus Kars Veling. Hij reageert daarmee op de bewering van de CDA-lijsttrekker dat de ChristenUnie evenals het CDA niet inzet op het terugdraaien van de euthanasiepraktijk, de koopzondagen en het homohuwelijk.
De SGP plaatste zaterdag een advertentie in een aantal dagbladen en repte daarin over een mini-CDA. Ik weet niet of de SGP daarmee zichzelf vermanend toespreekt of een sneer uitdeelt in de richting van de ChristenUnie. Met een vermaning voor eigen kring heb ik geen moeite, maar met een sneer aan het adres van de ChristenUnie weet ik geen raad. Ik zou het betreuren als de mannenbroeders kiezen voor een profilering van de SGP ten koste van anderen. Dat is een strategie die niet bij de SGP past. Misschien kan Bas van der Vlies duidelijkheid verschaffen.

---