ChristenUnie


Balkenende vliegt uit de bocht Donderdag 2 Mei 2002 - 18:42

In Netwerk en Het Elfde Uur suggereerde hij dat ook de ChristenUnie net als het CDA niet meer terugkomt op de zogenaamde ethische kwesties. Kars Veling stoort zich daaraan: Abortus en euthanasie en homohuwelijk zijn voor de ChristenUnie geen gesloten boek en dat weet Jan Peter Balkenende verdraaid goed. Ik neem het hem kwalijk dat hij op deze manier probeert de ChristenUnie de wind uit de zeilen te nemen, want - reken erop! - wij zullen deze kwesties opnieuw op de politieke agenda zullen zetten. Dat vraagt om kwaliteit in de oppositie of in de coalitie: Een politieke partij is er om invloed uit te oefenen. En als de ChristenUnie méér invloed uit kan oefenen in de coalitie kan ik het niet verantwoorden om te kiezen voor een comfortabele plaats in de oppositie.

In het kader van de regiotour van de ChristenUnie brachten Kars Veling, André Rouvoet en Eimert van Middelkoop een bezoek aan Maastricht. De protestantse ChristenUnie timmert aan de weg in het roomse Limburg. Er kwamen 70 mensen op de verkiezingsavond af. Onder hen ook rooms-katholieken, die zich vooral vanwege de ethische themas herkennen in de ChristenUnie. Kiezersonderzoeken geven aan dat 250.000 katholieken bij de aanstaande verkiezingen niet meer als vanzelfsprekend voor het CDA kiezen.
De fusie van RPF en GPV plaatst de ChristenUnie voor nieuwe vragen. De unie wordt genoemd als mogelijke coalitiepartner en dat maakt een bezinning over de inzet van de ChristenUnie bij eventuele onderhandelingen nodig. Kars Veling: De inzet van de ChristenUnie is de inhoud van het verkiezingsprogramma. Dat is geen vaag verhaal van compromissen in eigen huis, maar dat is een uitgesproken christelijk programma.
Het CDA probeert de verschillen met de ChristenUnie te minimaliseren. Ik stel voor om de ChristenUnie op te heffen als Jan Peter Balkenende met de verkiezingsprogrammas in de hand kan aantonen dat de verschillen tussen CDA en ChristenUnie ècht zo klein zijn als hij zondagavond in Netwerk beweerde, aldus Kars Veling.
---