GroenLinks


-

Speech van Paul Rosenmöller campagnebijeenkomst Den Bosch

2 mei 2002

Fragmenten uit de speech van Paul Rosenmöller tijdens de campagnebijeenkomst op 2 mei in Den Bosch

Geen therapeut in een vechtcoalitie
Melkert en Balkenende ruziën er in de media stevig op los. Wij van GroenLinks willen graag politici zijn in een progressieve coalitie. Maar we willen geen therapeut zijn in een vechtcoalitie. Balkenende en Melkert moeten hun persoonlijke aanvallen staken. De één noemt de ander onervaren; de ander zegt 'Ad lijkt op Pim'. Dit gaat helemaal nergens meer over. Zo raakt de inhoud wel erg op de achtergrond. Als we zo door gaan tot 15 mei, worden het nog 12 lange dagen.

Zwem niet in de fuik van Fortuyn
De openbare onderhandelingen voor een rechts kabinet (de asociale coalitie) zijn een genante vertoning. Terecht stelt Balkenende naar aanleiding van de uitspraken van Fortuyn over de 'achterlijke' Islam: 'Zo gaan we niet met elkaar om in Nederland'.
En natuurlijk neemt Fortuyn dat niet terug. Hij vindt dit namelijk al 10 jaar. Hij wil 'achterlijk' wel vervangen door 'achterlopen'. Maar dit wordt een bizar woordenspel. Het maakt duidelijk dat het CDA een keer een keuze moet maken. Laat Balkenende niet via een woordenspel in de fuik van Fortuyn zwemmen. De wijze waarop we met religie en cultuur omgaan, is te wezenlijk om dat met een woordenspel af te doen.

Advertenties ondernemers beneden peil
De lolbroeken van deze campagne zijn te vinden bij VNO/ NCW. Ik vind de humor van de ondernemers smakeloos. Waar lijsttrekkers de grootste moeite hebben om het niveau van de schimpscheuten te ontstijgen, gaan de ondernemers echt over de schreef. De advertenties tegen Melkert, onder de slogan 'Ad your service', zijn beneden alle peil. Als Jacques Schraven campagneleider van Pim Fortuyn wil worden moet hij dat gewoon zeggen.

Paul Rosenmöller zal in zijn speech tevens aandacht besteden aan het vandaag uitgebrachte plan 'De tekorten meester; bijna ¤2 miljard voor prettiger werk in het onderwijs'. Klik hier voor meer informatie hierover.


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl