INST. VOOR PUBLIEK EN POLITIEK

Eén miljoen stemadviezen binnen zeven weken

StemWijzer ongekend populair bij de kiezers

De StemWijzer op Internet voor de komende Tweede-Kamerverkiezingen is de miljoen bezoekers gepasseerd. Sinds de val van het kabinet Kok is de belangstelling sterk toegenomen. Gemiddeld over de laatste 14 dagen wordt www.stemwijzer.nl dagelijks door 35.000 bezoekers bezocht. De website ging 11 maart online.

Verantwoordelijk voor meer dan driekwart van de verstrekte adviezen is www.stemwijzer.nl, de verkiezingssite van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). Daarnaast is de StemWijzer te vinden op de sites van de Volkskrant, MSN, Planet Internet, Nederland Kiest, U komt toch ook en de GPD.
Over het geheel genomen worden de meeste stemadviezen, variërend van 12 tot 14 %, uitgebracht op de VVD, Lijst Pim Fortuyn en Leefbaar Nederland. Aannemende dat de StemWijzer vooral gebruikt wordt door kiezers die hun keus voor 15 mei nog niet bepaald hebben, kan geconcludeerd worden dat het gevecht om de zwevende kiezers zich vooral tussen die drie partijen afspeelt.

De verdeling van de uitgebrachte adviezen over de verschillende sites vertoont een opmerkelijk beeld. Zo scoort GroenLinks opvallend hoog bij de Volkskrant (www.volkskrant.nl); de partij deelt hier met 14% de eerste plaats met de VVD Op de verkiezingssite van het ministerie van BZK (www.ukomttochook.nl) staat de SP op eerste plaats, gedeeld met de Lijst Pim Fortuyn. Het CDA en de PvdA zijn bij Nederland Kiest (www.nederlandkiest.nl), de verkiezingssite van NOS/Nova, in een nek aan nekrace gewikkeld met Leefbaar Nederland om de tweede plaats. Bij de grote portalsites MSN (www.msn.nl) en Planet Internet (www.planet.nl), met een groot bereik onder een jong publiek, is de Lijst Pim Fortuyn het meest verstrekte stemadvies. De minst geadviseerde partij op alle sites is met ongeveer 2% de SGP.

Met het aantal van meer dan een miljoen verstrekte adviezen, groeit de StemWijzer zo langzamerhand uit tot een soort nationale cito-toets, de test die men aflegt voor het kiezersexamen op 15 mei.

Kiezers kunnen met de StemWijzer hun politieke voorkeur testen aan de hand van stellingen en uitspraken uit de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen. Na beantwoording van alle stellingen, berekent het programma een op maat gemaakt stemadvies. Daarnaast is na te gaan waar de verschillen en de overeenkomsten zitten tussen de eigen opvattingen en het standpunt van de politieke partijen.
De StemWijzer is een initiatief van het onafhankelijke Instituut voor Publiek en Politiek (IPP).

Meer informatie:
Nico Bloot, voorlichting (020 5217638, 06 21464984) Jochum de Graaf, projectleider (020 5217678, 06 24267886)


01 mei 02 15:14