VVD

1 mei 2002 - Pemba voor kleinste bedrijven afschaffen

De Pemba kan voor individuele bedrijven met minder dan 25 werknemers worden afgeschaft en worden vervangen door premiedifferentiatie op brancheniveau, aldus Hans Hoogervorst..

Dat stelt staatssecretaris Hoogervorst (SZW) tijdens de VVD-persbriefing.

De Pemba is op zich financieel gunstig voor het MKB, omdat het kleinbedrijf een fors lagere instroom in de WAO kent dan de grotere bedrijven.

De WAO-instroom vanuit bedrijven met minder dan 25 werknemers bedraagt namelijk minder dan 20 van de totale instroom in de WAO.Door hun geringe omvang en doordat zij weinig met WAO-instroom te maken hebben, is het voor deze bedrijven echter moeilijk om individueel een adequaat preventiebeleid te ontwikkelen.

Tegelijkertijd kan incidentele WAO-instroom forse financiële consequenties voor een klein bedrijf hebben, zeker in combinatie met verlenging van de ziektewetperiode.

Hans Hoogervorst vindt het wel zinvol om voor kleine bedrijven op brancheniveau WAO-premiedifferentiatie te blijven toepassen. Ten eerste omdat het voor het MKB goed mogelijk is om op brancheniveau preventiebeleid te ontwikkelen, hetgeen in de praktijk ook vaak gebeurt. Ten tweede omdat het kleinbedrijf op deze manier kan blijven profiteren van de lage gemiddelde WAO-premie die de Pemba-systematiek voor het MKB oplevert.