Nationaal Dubo Centrum

woensdag 1 mei 2002

Stagnatie stedelijke herstructurering

Uit een onderzoek van instituut OTB blijkt dat de herstructurering van naoorlogse woonwijken in tweederde van de gemeenten stagneert.

OTB heeft onderzoek verricht bij de dertig gemeenten uit het Grotestedenbeleid over de voortgang van de herstructurering op vijf aspecten (sloop, binnenstedelijke nieuwbouw, samenvoeging, woningverbetering en verkoop van sociale huurwoningen). Eenderde van de gemeenten loopt op schema en eenderde doet nagenoeg niets aan de herstructurering van naoorlogse wijken. Dit zijn buurten met veel kleine, slechte woningen, een verloederde woonomgeving en grote achterstandsgroepen. Neprom-voorzitter C. de Reus wil dat het volgend kabinet meer geld uittrekt voor gemeenten die wel op schema zijn met herstructurering.

Minister van Boxtel heeft als bewindsman Grotestedenbeleid op zijn ronde langs gemeenten veel klachten gekregen over lange inspraakprocedures en de ingewikkeldheid van onteigeningsprocedure. Daardoor zou de stagnatie ontstaan. De oplossing ligt volgens hem in het verkorten van de inspraakprocedures en het vereenvoudigen van de onteigeningsprocedure, maar dergelijke veranderingen kosten tijd en worden niet meer voor 2004 gerealiseerd als de nu gemaakte afspraken met gemeenten in het kader van het grotestedenbeleid aflopen. Het is derhalve beter als de gemeenten nu aan de slag gaan met het efficiënt uitvoeren van de klaarliggende plannen, in plaats van te wachten op nieuwe wetgeving.

De stagnatie van nieuwbouw in naoorlogse wijken staat de herstructurering in de weg. Remkes had in februari, naar aanleiding van het rapport van de taskforce woningbouwproductie, de cijfers uit de Nota 'Mensen wensen wonen' al naar beneden bijgesteld. De Reus, voorzitter van de Neprom, wijt de lage cijfers vooral aan de stagnatie van nieuwbouwproductie op uitleglocaties, waardoor onvoldoende woningen beschikbaar zijn voor de doorstromers uit de naoorlogse wijken.

De sloop van gebouwen is het best op schema volgens het onderzoek. Van Boxtel hoorde op zijn rondes langs gemeenten juist dat daar de meeste problemen zaten. De afspraken met bewoners over terugkeer zijn vaak lastig te maken. Toch gingen de afgelopen twee jaar 11.000 woningen tegen de vlakte. Dat betekent 80 procent van het streefcijfer van de gemeenten. Remkes heeft zijn sloopambities verlaagd van 30.000 naar 20.000 woningen en daarmee gelijkgesteld aan het streven van gemeenten.