Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen Universiteit en Researchcentrum

1 mei 2002, nr. 033

Deelnemers aan Wagenings MKZ-Atelier:

Nieuw MKZ-draaiboek moet met schone lei beginnen

Om te voorkomen dat een MKZ-epidemie opnieuw zal leiden tot een crisis is het van groot belang dat de overheid bij het maken van een nieuw draaiboek echt met een schone lei begint. Hierbij zouden op zijn minst de door de Europese Unie gedicteerde handelspolitieke maatregelen met betrekking tot het non-vaccinatiebeleid ter discussie moeten worden gesteld. Deze aanbevelingen worden aangedragen door diverse vertegenwoordigers van betrokkenen bij de MKZ-crisis van vorig jaar. De mogelijke oplossingsrichtingen zijn afkomstig uit een besloten workshop, die onlangs is gehouden met een dertigtal vertegenwoordigers van getroffen veehouders, maatschappelijke organisaties en overheden in het kader van een Wagenings MKZ-Atelier. Deze ontwerpateliers zijn ingesteld door Wageningen Universiteit en Researchcentrum om maatschappelijke organisaties de kans te geven zich gedurende korte tijd samen met onderzoekers te buigen over actuele vraagstukken. De bevindingen van de eerste workshop van het MKZ-Atelier zullen binnenkort door een groep onderzoekers worden besproken om de (toekomstige) rol van wetenschappers vast te stellen. Uiteindelijk doel is te komen tot een rapport met aanbevelingen die waarschijnlijk rond eind augustus aan de Raad van Bestuur van Wageningen UR zal worden aangeboden.

Emotionele schade
De MKZ-crisis heeft Nederland vorig jaar maandenlang in haar greep gehouden. Het ruimen van een groot aantal dieren op veehouderijbedrijven, bij particulieren en bij natuurorganisaties heeft geleid tot veel emotionele schade en maatschappelijke verontwaardiging. Voor een groot aantal betrokkenen was het duidelijk dat deze situatie zich niet nog eens zou mogen voordoen. Reden voor prof.dr.ir. Akke van der Zijpp, hoogleraar dierlijke productiesystemen, het initiatief te nemen tot een MKZ-Atelier, waarin onderzoekers samen met maatschappelijke organisaties proberen een antwoord te formuleren op de belangrijke maatschappelijke vraag: Hoe kunnen we een volgende MKZ-crisis voorkomen? In de eerste workshop, die vanwege de grote emotionele lading rond dit onderwerp een besloten karakter had, hebben vertegenwoordigers van verschillende betrokken groepen samen een analyse gemaakt van het probleem, de achterliggende waarden en mogelijke oplossingsrichtingen geformuleerd. Vrijwel alle uitgenodigde organisaties gaven gehoor aan de oproep deel te nemen aan de workshops, met uitzondering van vertegenwoordigers van de industrie, terwijl die juist een relatief belangrijke invloed hebben op het gevoerde MKZ-beleid.

Menselijke factor
Volgens de betrokkenen is de MKZ-epidemie vooral een crisis geworden doordat het draaiboek dat door de overheid werd gehanteerd bij de bestrijding niet meer spoorde met de veranderde waarden in de maatschappij. Daarnaast is de communicatie rond de uitvoering van de maatregelen niet erg effectief verlopen en werd er bijvoorbeeld weinig rekening gehouden met locale verschillen en is de menselijke factor te veel op de achtergrond geraakt. Zo zou de overheid haar menselijke gezicht beter kunnen tonen door bij ruiming een locale berichtgever (bijvoorbeeld de praktiserend dierenarts) aan te wijzen. Ook was de informatievoorziening vaak veel te veel eenrichtingsverkeer en was het vrijwel onmogelijk betrouwbare informatie te krijgen over regio- of sectorspecifieke gevallen. Het formuleren van een volledig nieuw draaiboek heeft volgens de deelnemers aan de workshop de grootste prioriteit. Het betrekken van verschillende belanghebbenden bij het opstellen van zo'n nieuw draaiboek is noodzakelijk. Daarnaast dient het aanbeveling in een pilot het draaiboek in een gebied te laten proefdraaien. Ook wordt gepleit voor het verwerken van ingeente dieren in de keten, als alternatief voor destructie. Deze mogelijkheid wordt in de handelsrichtlijn geboden, maar is om economische reden niet uitgevoerd. Bovendien zou het systeem van kortingen moeten worden omgevormd naar een boetesysteem.